15 mai e vârf de incidență

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat duminică seara cât va mai dura criza produsă de coronavirus și cât vom mai sta în case. Dacă românii vor respecta măsurile de ordonanță, situația se va remedia.

Cât va mai dura starea de urgență?
Potrivit managerului Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, starea de urgență va mai dura aproximativ 8 săptămâni, adică până pe 6 iunie 2020. Vârful incidenței va avea loc pe 15 mai.

”15 mai înseamnă vârf al incidenței. Eu spun că avem nevoie de încă opt săptămâni pentru a rezolva problema” a zis Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, Streinu Cercel a precizat că singura soluție pentru a scurta timpul restricțiilor este adoptarea unora mult mai drastice, pentru ca cetățenii români să le îndeplinească.

„Trebuie să aplicăm un plan de măsuri în forță. Dacă ținem planul de măsuri actual, terminăm în 8 săptămâni începând de mâine ”a mai spus Streinu Cercel.

Restricțiile, prelungite cu încă o lună
Secretarul de stat, Raed Arafat a susținut că starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă o lună în țară.

Potrivit acestuia, măsura ar putea fi luată în cursul săptămânii viitoare, deoarece România va ajunge la data limitării stării de urgență.

Pe 16 martie, Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență în România pe o perioadă de 30 de zile.

Șeful DSU, a subliniat faptul că starea critică poate urca, coborâ sau ambele cazuri pot rămâne constante. Președintele României și prim-ministrul, Ludovic Orban le cere românilor să fie responsabili și să respecte măsurile de ordonanță pentru a nu mai pune în pericol și alte vieți.

Noi focare în România
Autoritățile sunt cea mai importantă echipă pentru cetățenii români la momentul actual. Dacă societatea nu va respecta restricțiile, România se va confrunta cu focare mult mai periculoase pe care autoritățile nu vor reuși să le controleze, susține Raed Arafat.

Arafat menționează că românii ar trebui să aibă de învățat din această situație și să fie mult mai responsabili cu sănătatea lor și a familiilor lor.

Întrebat dacă numărul cazurilor infectate și decedate va crește în România, secretarul de stat a precizat că acest lucru cu siguranță va avea loc.

”Creștere de număr de cazuri, fără discuție va fi. Decese, din păcate vor fi. Să vă dau cifre, nu voi face niciodată, chiar dacă circulă estimări. Estimările rămân estimări. Este posibil ca, dacă întârziem unele măsuri, cifra să crească mai repede. Până acum am crescut destul de lin. Acum să vedem ce va fi. Măsuri s-au luat, avem semnale că nu toata lumea respectă măsurile, asta e cel mai grav”, a spus Raed Arafat.