Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat într-un interviu pentru Digi24, că în România va fi recoltată plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19 pentru a fi transferată altor persoane, aflate în stare critică, pentru a le ajuta în lupta cu virusul. Ministrul a spus că România a primit o donație de trei aparate de plasmafereză, iar în prezent există 1.000 de persoane vindecate. Această plasmă se va recolta în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții critici.
Metoda a fost prima dată prezentată de către directorul Centrului de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen Timișoara, prof. univ.dr Virgil Păunescu, cel care în 29 martie spunea în exclusivitate pentru Știrile Transilvaniei că în colaborare cu Banca de Sânge din Dresda a inițiat o campanie de recoltare de sânge de la persoanele vindecate de COVID-19. Plasma acestora conține anticorpi care pot neutraliza virusul și poate salva pacienții grav bolnavi. Plasma va fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.
„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat astăzi Nelu Tătaru, referindu-se exact la metoda amintită de profesorul Păunescu. Tehnica nu este nouă, ea având o istorie de peste 150 de ani și fiind folosită cu succes chiar și în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul. Și China, dar și Statele Unite și din ce în ce mai multe țări apelează la terapia aceasta ca ultimă soluție pentru cazurile foarte grave de infectare cu Covid-19.
Pe de altă parte, ministrul Nelu Tătaru spune că ventilatorul rămâne și el o speranță pentru bolanvii aflați în stare critică, iar România urmărește să crească numărul acestor aparate, fie din importuri, fie din donații, fie din producție proprie, pe cale să se realizeze.
În mod evident, așa după cum tot profesorul Păunescu spunea, bolnavii aflați în stadii avansate ale bolii nu pot beneficia de avantajele unui vaccin, chiar și dacă acesta ar exista și ar fi pus pe iață. Vaccinarea este benefică doar înainte de îmbolnăvire, ca metodă de prevenție.