Declaraţia pe propria răsăundere. Există o greşeală pe care o fac foarte mulţi români atunci când completează Declaraţia pe proprie răspundere şi care aduce amenzi foarte mari. Dar nu este chiar vina noastră, deoarece există contradicţii la nivelul oficialilor.
DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE. Circulația persoanelor a fost limitată, în contextul crizei coronavirusului, iar cei care ies din casă pentru aprovizionare sau pentru alte motive urgente trebuie să completeze, firește, declarația pe propria răspundere.
Numai că au apărut, în repetate rânduri, greșeli atunci când a fost vorba despre informațiile care trebuie inserate în respectiva declarație, iar mulți români s-au confruntat cu probleme după ce au fost opriți de polițiștii care fac verificări.
Amenzile sunt consistente și, evident, nimeni nu își dorește să scoată bani din buzunar într-o astfel de perioadă, cu atât mai mult cu cât este vorba despre detalii care sunt scăpate din vedere pe fondul superficialității sau al neînțelegerii modului în care trebuie completată declarația pe propria răspundere.
Mulți români greșesc atunci când completează adresa de domiciliu, cu toate că autoritățile au specificat că la rubrica respectivă trebuie trecută adresa la care persoana locuiește efectiv. Și există destule situații în care această adresă nu coincide cu aceea trecută în carta de identitate. Ceea ce poate da naștere unor semne de întrebare și, mai mult, unor… amenzi. Fiindcă dacă ai adresa din C.I. în sectorul 4 al Capitalei, să presupunem, iar tu locuiești efectiv în sectorul 3, atunci este evident că polițistul te va întreba ce cauți pe acolo și de ce ai ajuns la o asemenea depărtare de casă, încălcând măsurile stabilite prin ordonanțele militare.
În consecință, adresa unde locuiești efectiv trebuie menționată, de fiecare dată când pleci din casă, iar acest detaliu nu trebuie scăpat din vedere.
Pentru toate persoanele care mai sunt nevoie să iasă din casă este necesar să amintim faptul că trebuie neapărat să aibă la ele, pe lângă declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa de serviciu, cartea de idenditate, pentru a face dovada că sunt în proximitatea domiciliului.
În cazul persoanelor care sunt în carantină sau în izolare se vor folosi, de asemenea, dispozitive electronice pentru ca acestea să fie controlate.