Noi masuri de relaxare incepand cu 15 iunie. Printre acestea masuri se numara redeschiderea Loteriei, a caselor de pariuri si jocuri de noroc, daca prezinta un risc epidemiologic scazut.
„Se permite reluarea activitatilor pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri care prezinta un risc epidemiologic relativ scazut”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Salile de jocuri din mall-uri raman totusi inchise, la fel si cinematografele, locurile de joaca si restaurantele, daca acestea nu sunt amplasate in spatii deschise.
Noile masuri de relaxare au fost decise in urma unei sedinte a Comitetului National pentru Siutatii de Urgenta, care a avut loc joi seara, iar propunerile vor fi cuprinse intr-o hotarare de guvern.
Cine mai sta 14 zile in autoizolare cand se intoarce din strainatate
Orban a mai spus ca s-a hotarat ca din data de 15 iunie sa se renunte la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din tari cu numar mic de cazuri, de exemplu Austria, Grecia si Bulgaria.
Traficul aerian cu toate aceste tari care au coeficientul de evaluare sub 5 si pentru care nu va mai fi nevoie de autoizolare va putea fi reluat.
Conditia este ca durata de sedere sa nu depaseasca 14 zile. „Daca sunt romani care se duc intr-un sejur de sapte zile in aceste tari, ei nu vor mai trebui sa stea in izolare la intoarcere”, a spus premierul.
O alta masura de relaxare o reprezinta activitatea fizica desfasurata in grupuri de cate 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era pana acum..
Piscinele exterioare vor fi redeschise si se va relua si tratamentul balnear.
Parintii care nu au cu cine sa-si lase copiii nu vor mai putea sta acasa dupa 15 iunie beneficiind de asigurarea a 75 la suta din salariu si de aceea se va permite reluarea activitatii gradinitelor si activitatilor de tip after-schoool.
Actuala stare de alerta expira la 16 iunie.
Textul integral al hotararii
HOTARARE NR 28 din 11.06.2020 privind propunerea unor masuri de relaxare necesare in contextul epidemiologic actual, aplicabile incepand cu data de 15.06.2020
Luand in considerare contextul epidemiologic actual, caracterizat de o scadere a incidentei numarului de cazuri confirmate pe teritoriul national, respectiv de o mentinere relativ constanta, la o valoare aproximativa de 2%, a indicelui de confirmare, calculat prin raportarea numarului de teste pozitive la numarul total de teste efectuate,
in conditiile in care stocurile de materiale si echipamente medicale sunt suficiente pentru asigurarea capacitatii de gestionare a cazurilor confirmate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si a sistemului sanitar,
avand in vedere necesitatea de creare a conditiilor socio-economice necesare relansarii graduale a economiei nationale, concomitent cu mentinerea unui nivel de alerta adecvat la nivelul componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta,