Guvernul italian a anunțat, în cursul zilei de marți, că starea de urgență impusă din cauza pandemiei de coronavirus va fi prelungită până pe 15 octombrie.
În Italia, după impunerea stării de urgență la începutul anului, guvernul poate conduce țara prin decret, fără a mai avea nevoie de acordul parlamentului de la Roma pentru deciziile executivului.
„Chiar dacă numărul de cazuri s-a redus semnificativ, virusul nu a dispărut de la noi din țară, iar această măsură este în continuare necesară”, a declarat prim-ministrul Giuseppe Conte.
Executivul poate iniția starea de urgență fără acord parlamentar în cazul „dezastrelor și catastrofelor naturale sau alte evenimente care trebuie gestionate cu puteri extraordinare”, conform unei legi din 1992.
Partidele pot constesta decizia
Starea de urgență a fost instituită în Italia la sfârșitul lunii ianuarie pentru o perioadă de 6 luni. Aceasta este utilizată în principal pentru a facilita şi accelera luarea deciziilor şi măsurilor destinate să combată efectelor seismelor,
inundaţiilor şi altor catastrofe, în cazul dat ale epidemiei de COVID-19.
Italia a instituit starea de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii ianuarie, ceea ce a permis guvernului să reducă rapid formalităţile administrative în caz de necesitate, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus în primele cazuri detectate în această ţară.
Ea urmează să expire în data de 31 iulie. Partidele de opoziție spun că vor contesta această decizie. Liderul de extremă dreaptă Matteo Salvini a declarat săptămâna trecută: „Nu există nicio urgență sanitară… cei care vor să prelungească starea de urgență sunt dușmanii Italiei”.
Carantină 14 zile pentru români și bulgari
Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, anunța în urmă cu câteva zile, printr-un mesaj postat pe Twitter că cetățenii care vin din România și Bulgaria vor intra în carantină timp de 14 zile.
Autoritățile italiene au decis instituirea carantinei pentru români după ce, în ultima perioadă, numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în România a crescut abrupt.
Nu rata: Un moldovean, prins în timp ce construia ilegal un tanc în Italia! Cum s-a ajuns aici
Ministrul italian al Sănătății a luat decizia în urma unei întâlniri cu șefii instituțiilor de sănătate și cu ministrul de Interne. „Virusul nu este înfrânt şi continuă să circule. Din acest motiv trebuie să fim în continuare precauţi”, a explicat ministrul italian într-o postare pe Facebook.