Un soldat rus s-a predat recent cu tot cu tanc și a negociat prin SMS cu armata ucraineană. Acum, oficialii ucraineni spun că „Mișa” va primi o recompensă de 10.000 de dolari, dar și un duș cald pe perioada războiului.
După ce a rămas de unul singur în tancul său, un soldat rus a decis să se predea cu tot cu vehiculul de război forțelor armate ale ucrainene.
Supranumit „Mișa”, pentru a nu-i fi divulgată identitatea, soldatul Kremlinului a trimis un trimis un SMS pentru a se preda, iar forțele ucrainene l-au sunat înapoi și au stabilit un loc de întâlnire.
Informația a fost publicată de un consilier de la Ministerul de Interne din Ucraina.
Victor Andrusiv a detaliat cazul, pe Facebook, – printr-o imagine impresionantă (vezi la finalul articolului) – unui soldat rus despre care susține că și-a predat tancul forțelor ucrainene.
După gestul său, soldatul „Mișa” va primi acum o recompensă de 10.000 de dolari, anunță Andrusiv, citat de Sky News.
Într-o postare intitulată “Rușii se predau!”, Andrusiv a spus că a vrut să facă publică o înregistrare video a incidentului, dar “forțele speciale mi-au cerut să nu o fac”.
Consilierul a spus că forțele ucrainene au primit un apel de la un bărbat pe care l-a numit “Mișa” (aparent un termen colocvial pentru soldații ruși folosit de ucraineni) în urmă cu câteva zile.
Andrusiv a sugerat că bărbatul a folosit unul dintre telefoanele cu numere ucrainene pe care poliția națională a identificat că sunt folosite de trupele rusești, și cărora “le trimitem în mod regulat sms-uri explicându-le cum să se predea și să predea echipamentul”.
Demoralizarea soldaților ruși, uriașă
El a declarat că agenții de informații ucraineni au stabilit că oferta era autentică.
„Au aranjat un loc sigur de întâlnire și au folosit o dronă pentru a se asigura că nu este vorba de o ambuscadă. El a spus că restul echipajului său a dezertat din unitate, iar moralul militarilor ruși este scăzut în general”, a adăugat consilierul.
“El (Mișa) nu vedea rostul războiului. Nu s-a putut întoarce acasă. Mișa a spus că aproape că nu mai existau alimente, managementul militar este haotic și practic absent. Demoralizarea este colosală”.
“Până la sfârșitul războiului, va trăi în condiții confortabile, cu televizor, telefon, bucătărie și duș”, a mai precizat Victor Andrusiv.