TRUCUL ZILEI | Ce se întâmplă dacă pui o lingură din lemn deasupra oalei în care fierbi mâncarea

Te-ai săturat ca de fiecare dată când gătești aragazul tău să se murdărescă din cauza mâncării care se varsă în timpul fierberii și să trebuiască să-l cureți după fiecare utilizare. Ei bine, există un truc extrem de simplu prin care poți evita acest lucru și anume să pui transversal pe oala în care fierbi ciorbă, tocăniță, cartofi, paste, fasole etc., o lingură de lemn pentru a opri lichidul să mai dea pe afară.

E posibil ca unele dintre voi să fi știut deja acest lucru, dar nu și știința din spatele acestuia. Ei bine, pentru că bulele sunt niște forme instabile umplute cu abur, dacă ating ceva care are temperatura sub cea de fierbere, aburul se va transforma înapoi în lichid. Asta înseamnă și că, odată cu trecerea timpului, dacă lași lingura desupra, temperatura ei va crește încet, încet, iar trucul își va pierde din eficiență.

De ce nu se mai varsă mâncarea pe aragaz
Potrivit lui Michelle Dickinson, autoarea cărții „The Kitchen Science Cookbook”, lemnul este un izolator, așa că nu va conduce căldura sau electricitatea. Când puneți o lingură de lemn deasupra unei oale cu apă clocotită, aceasta rămâne mai rece decât oala în care fierbe ciorba sau pastele.

Uneori, fierberea pastelor și a altor alimente similare, cu amidon, poate face mai ușor să fiarbă apa. Pe măsură ce amidonul intră în apă, acesta devine mai gros, astfel încât bulele devin mai mari și face mai ușor ca lichidul să fie aruncat din oală. Stratul exterior al oricărei bule este alcătuit din molecule care sunt ținute împreună, dar în cazul bulelor de paste, exteriorul este ținut împreună cu amidon.

„Dacă bulele ating lemnul mai rece și mai uscat, aceste molecule își rup lanțul și bula izbucnește, ceea ce eliberează aburul din interiorul bulei”, a spus Dickinson pentru Simplemost.

Bulele se intind și se sparg

Ciclul va continua să se repete pe măsură ce apa se încălzește din nou, dar lingura va ajuta bulele să se spargă. Potrivit unui profesor de fizică de la Wake Forest University și al prefesorului Jed Macosko, suprafața lingurii este și ea importantă, deoarece se știe că lemnul se îmbibă ușor de apă, iar aceasta împiedică bulele să spargă violent.

„Fără lingură, se vor forma bule mari de abur, făcând ca apa fierbinte să ajungă peste tot pe plită. Lingura de lemn face ca bulele să se unească cu apa absorbită de lemn și să se întindă pur și simplu. Forța de întindere pentru a trage bula devine mai mare decât forța tensiunii superficiale pentru a menține bula împreună. Deci bula se prăbușește”, spune specialistul.