Mămăliga este un preparat care nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales în zilele de sărbătoare, când toată familia să adună la masa plină cu bucate tradiționale care mai de care mai gustoase. Deși pare simplu de preparat (rapid este sigur), o mămăligă perfectă iese numai dacă știi să respecți o regulă nescrisă.
Orice gospodină adevărată știe că o mămăligă bună se cunoaște după fierbere. Secretul unei rețete de mămăligă reușită stă în cantitatea de apă folosită la fierbere. Ei bine, la 250 grade de mălai trebuie să adaugi 1 litru de apă. Mămăliga se face după un raport de 1/3 până la 1/5 între mălai și apă.
Ca să nu îți iasă o mămăligă cu cocoloașe, coșmarul oricărei gospodine,
imediat cum ai pus apă la fiert, adăugă un praf de sare și un praf de mălai în apă.
După ce apa începe să fiarbă, adaugă și restul de mălai. Cheia este să nu aștepți până când apa clocotește pentru că acela este momentul în care se formează cocoloașele.
Chiar dacă pare o rețetă simplă și la îndemâna oricui, iată că dacă nu se respectă niște reguli clare, până și o mămăligă poate fi un fiasco. Pentru a obține o mămăligă cât mai fină se adaugă mălaiul în ploaie, și nu tot o dată. Secretul este să amesteci pe tot parcursul fierberii pentru a se fierbe uniform și pentru a evita lipirea în vas.
Mai mult decât atât, pentru un plus de savoare, cine vrea să depășească rețeta clasică de mămăligă, poate să adauge, atunci când mălaiul fierbe, câteva crenguțe de rozmarin, sau un alt condiment preferat.
Nu sunt puține gospodinele care apelează la trucul cu untul. Chiar în mijlocul fierberii adaugă câteva cubulețe de unt și îți va ieși o mămăligă delicioasă.