Tragedie la Mamaia: Un barbat a murit inecat in Marea Neagra

Tragedie la Mamaia! Un bărbat a fost scos inconștient din mare în stațiunea Mamaia, în dreptul hotelului Condor. Potrivit ordinea.ro, tragicul eveniment a avut loc duminică după-amiaza, în jurul orei 18.25.

Duminică, 23 iulie, în jurul orei 18.25, un bărbat a fost scos din mare inconștient, în stațiunea Mamaia, în dreptul hotelului Condor. La fața locului au intervenit mai multe echipe de prim ajutor, respectiv SMURD Mamaia, SMURD C și Senilata Mamaia.
Din păcate, bărbatul în vârstă de 70 de ani nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decedat.

Curenții rip, pericolul ascuns din Marea Neagră

Curenții rip de pe plajele românești ale Mării Negre sunt curenți destul de puternici. Potrivit măsurătorilor realizate de specialiști, aceștia pot dezvolta viteze medii de aproximativ 0,4 – 0,5 metri pe secundă, dar și viteze maxime instantanee de 1,5 – 1,6 m pe secundă.

„Oamenii trebuie să fie atenți la curenții rip care se formează în apropierea țărmului”, atrage atenția profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a Universității din București. Acesta explică într-un videoclip din seria „Doza de Știință” cum se formează curenții rip, cum pot fi recunoscute zonele periculoase și ce poți face dacă ești tras în larg, relatează Edupedu.ro.

Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul despre formarea lor.

În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, indică profesorul Tătui.

Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, sfătuiește Florin Tătui.

Cazul tragic de la Mamaia pune în lumină importanța conștientizării și informării cu privire la curenții rip. Turiștii ar trebui să fie la curent cu aceste fenomene naturale periculoase și să respecte întotdeauna indicațiile salvamarilor. Este imperativ ca oamenii să înțeleagă că curenții rip pot fi letali și că cel mai important lucru este să rămânem calmi și să nu ne panicăm în cazul în care suntem prinși într-un astfel de curent.

Cunoașterea și informarea despre curenții rip ar trebui să facă parte din educația turistică a fiecărui vizitator al plajelor Mării Negre. Salvamarul reprezintă o sursă valoroasă de informații și trebuie să le solicităm sfaturi și recomandări înainte de a intra în apă. Siguranța noastră și a celor dragi depinde de înțelegerea și respectarea acestor aspecte.

Astfel, tragediile pot fi evitate, iar plajele românești pot deveni destinații de vacanță sigure și pline de bucurie pentru toți turiștii.