Scurgere de informații la Grupul de suport tehnico-științific care face propuneri către Departamentul pentru Situații de Urgență.
E vorba de un document aflat în lucru, deci neadoptat încă, în care se face vorbire despre interzicerea deplasării persoanelor cu excepția drumurilor către serviciu, medic și magazine.
Raed Arafat: „Rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Documentul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari. Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost”.
Autoritățile au anunțat că au făcut plângere la DIICOT pentru a se descoperi sursa care a distribuit documentul către public.
Actul care va fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:
Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
Consult medical care nu poate fi amânat.
Cumpărături lângă domiciliu.
Ajutorarea bătrânilor.
Alte urgențe cu detalierea traseului.
Sport lângă domiciliu.
Plimbare cu animalele de companie lângă casă.
După ce documentul a fost publicat integral de presa națională (exemplu Libertatea și Gândul.info), Grupului de comunicare strategică a emis un comunicat de presă în care a încercat să explice situația.
„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!