Adrian Streinu-Cercel: „Este nevoie ca Iohannis sa se implice direct, prin CSAT, activitatea trebuie oprita pana la 1 iunie”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectionase „Matei Bals”, a declarat, potrivit romaniatv.net, ca in opinia sa ar trebui ca peste 10 saptamani sa reinceapa activitatea, iar pana atunci romanii sa ramana in case. Intrebat daca la inceputul lunii iunie s-ar putea relua activitatea, acesta a raspuns „categoric”

Medicul Adrian Streinu Cercel declara pe 18 martie ca „ar trebui ca toata lumea sa stea acasa minimum 6 saptamani, 8 saptamani ar fi ok, 10 saptamani ar fi ideal”. Acesta explica faptul ca unul dintre scenariile luate in calcul este acela ca in urmatorul an de zile 80% din populatia de 19 milioane de locuitori a Romaniei ar trebui sa faca infectia cu coronavirus. Streinu-Cercel sustinea ca „varful” epidemiei va fi dupa Paste, cand romanii se vor reuni in familii pentru petrecerea sarbatorii, dar ca nu ar trebui sa faca asta fiindca cea mai vulnerabila parte din societate sunt varstnicii, in randul carora infectia cu COVID 19 poate fi fatala.

Acum, Adrian Streinu Cercel vine cu nou declaratii „Voi contraria pe foarte multi oameni. Din punctul meu de vedere, ma intereseaza sa nu va duc pacientii imbolnaviti, daca ei se imbolnavesc, vreau sa vad doar formele usoare, daca oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Si trebuie o pauza de 10 saptamani, dupa care ne putem relua viata. E momentul ca presedintele sa se implice in mod direct, iar decizia sa fie la cel mai inalt nivel posibil, trebuie convocat CSAT”.

Alexandru Rafila: Nu este exclusa inchiderea unor zone sau localitati

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirma ca cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare Romania va depasi numarul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 si va trece in scenariul 4, moment in care se vor adopta noi acte normative necesare gestionarii crizei sanitare.