Anunț important pentru români! Noi restricții intră în vigoare

Situația din țara noastră continuă să fie una dificilă, având în vedere apariția noii tulpini care a pus pe jar lumea medicală. Valul cinci este tot mai aproape, motiv pentru care autoritățile se gândesc tot mai serios la impunerea unor măsuri restrictive noi. Conform surselor din Guvern, astăzi va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), unde se va lua o decizie finală.

Restricții noi în România
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a avut astăzi o ședință în care se va lua o decizie importantă. Mai exact, au fostalese noile restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19 din România.

Astfel, s-a decis purtarea obligatorie și corectă a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise. Se pare că aceste măști ar fi mult mai eficiente decât celelalte și ar oferi o protecție sporită atât pentru cei care o poartă, cât și pe cei din jur. În plus, o mască FFFP2, de exemplu, ar putea fi purtată până la șase ore, spre deosebire de măștile de până acum, pe care ne-am obișnuit să le schimbăm după 2-3 ore.

Vor exista, însă, și anumite excepții. Următoarele persoane nu vor trebui să poarte noul tip de măști:

copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
persoanele care sunt singure în birou;
prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Măsuri noi în România

De asemenea, va fi limitată activitatea restaurantelor, dar și cea pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precum și premierul Nicolae Ciucă și Șeful DSU recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau cele cu standard de protecție FFP2, fiind mult mai eficiente decât celelalte.

Tot în următoarea perioadă s-ar lua în calcul testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați organiza centre de evaluare ambulatorie în care persoanele infectate cu Sars-Cov-2 indiferent dacă sunt asigurate sau nu, vor fi tratate gratuit. Astfel, nu se vor mai forma aglomerări în spitale.

Sursa:Fresh24.ro