„Avem nevoie de 10 săptămâni de stat în casă” – Medicul Adrian Streinu Cercel crede că urmează un nou val de coronavirus, în toamnă

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a vorbit, la Antena 3, despre evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Profesorul Streinu-Cercel a recomandat persoanelor tinere să circule cât mai puțin și să nu intre în contact în această perioadă cu părinții, bunicii, pentru a nu exista posibilitatea de a le transmite COVID-19, fiindcă cei în vârstă sunt cei mai afectați.

„Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă.”

Prof. dr. Streinu-Cercel a declarat că vârful crizei provocate de coronavirus va fi imediat după Paște.

„Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”, a mai spus Streinu-Cercel.

I-a făcut soției sale, bolnavă de coronavirus, respirație gură la gură, doar ca s-o salveze: „Am văzut-o cum moare…”. Ar putea fi și el infectat, dar nu se poate testa

„Noi vorbim cum că s-ar încetini sau prăbuși economia, chiar nu mai contează absolut deloc! Cred că singurul scop pe care ar trebui să îl avem, cu toții, este să salvăm vieți! După care, economia se restartează, că altă treabă n-are”, a adăugat medicul.

Despre restricțiile impuse de autorități și recomandările de evitare a contactului, atât cât este posibil, cu alți oameni, făcute de medici, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a explicat că, într-un scenariu ideal, autoizolarea la domiciuliu ar trebui să dureze între opt și zece săptămâni.