BNR a anunțat: rate mai mari la credite! Dobânda cheie a fost majorată

Anunțul zilei vine din partea Băncii Naționale Române. În urma unei ședințe care a avut loc luni, 10 ianuarie 2022, BNR a decis majorarea dobânzii cheie de la 1,75 la 2 %. În curând, românii vor plăti rate mai mari la credite.

BNR a majorat dobânda cheie
Banca Națională a României a decis creșterea dobânzii de politică monetară de la 1,75 la 2% pe an. Este o modificare ce va fi resimțită de fiecare român, așa cum au anticipat analiștii financiari.

Anunțul oficial a fost făcut astăzi după ședința BNR. Dobânda cheie va crește cu 0,25%. Principalul motiv al majorării este creșterea inflației.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,94 la sută în octombrie 2021, de la 6,29 la sută în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80 la sută, sub impactul plafonării şi compensării preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, depăşind uşor la finele celor două luni din trimestrul IV nivelul prognozat, a transmis BNR prin intermediul unui comunicat.

BNR: rata anuală a inflației va crește gradual
BNR a mai anunțat că rata anuală a inflației va crește probabil gradual în următoarele luni, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, și va depăși astfel valorile evidenţiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021.

Acestea fiind spuse, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând din 11 ianuarie 2022.

De asemenea BNR anunță că va păstra controlul ferm asupra lichidității de pe piața monetară și va menține nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Precizăm faptul că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este acum 3,05%. Ratele dependente de IRCC, cu alte cuvinte pentru creditele luate după luna mai a anului 2019, au scăzut cu 8% față de cât au fost în 2021.