Calendar ortodox 11 ianuarie 2022. În a doua zi din această nouă săptămână, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Teodosie cel Mare – sărbătoare cu cruce neagră. Acest sfânt este considerat începătorul vieții de obște pentru că a ridicat o mănăstire lângă peștera în care viețuia, și acolo a pus bazele vieții monahale de obște.
Ce trebuie să știe credincioșii despre sfântul zilei de 11 ianuarie 2022 – Teodosie cel Mare
Biserica Ortodoxa îl prăznuiește pe Cuviosul Teodosie cel Mare in ziua de 11 ianuarie. Acesta a trăit în secolele V-VI, în Asia Mică și Palestina. Mormântul său se află și astăzi în mănăstirea care îi poartă numele, aflată în apropiere de Betleem, pe drumul ce leagă Biserica Nașterea Domnului de Mănăstirea Sfântul Sava.
Rugăciune către Sfântul Teodosie cel mare. Iată o rugăciune puternică închinată acestui mare sfânt. Citește-o cu voce tare, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită.
“Impodobindu-ti sufletul tau cu infranare, cu dureri si cu rugaciuni, cu dumnezeiasca cuviinta te-ai facut partas cuviosilor, pururea slavite, si daruri de minuni cu adevarat ai primit, spre a tamadui neputintele celor ce te cinstesc pe tine cu credinta. Drept aceea si multimile demonilor gonind, dai tamaduiri oamenilor in dar, de Dumnezeu purtatorule Teodosie. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.
Alți mari sfinți sărbătoriți marți, 11 ianuarie 2022
Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi și pe următorii sfinți: Cuviosul Teodosie din Antiohia, Sfântul Ștefan din Plachidiane, Sfântul Teodor, Arhimandritul Agapie, Sfântul Mucenic Mal, Cuviosul Vitalie și Cuviosul Teodosie, egumenul Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos.
La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Teodor. La mulți ani, Teodor și Teodora! Ei își sărbătoresc onomastica.
Sărbătoare mare la finalul lunii ianuarie 2022. Pe 30 ianuarie sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur.
Cu scopul de a recunoaște în mod oficial valoarea teologică a Sfinților Trei Ierarhi, prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.