Calendar ortodox 12 septembrie 2022. Sfântul zilei sărbătorit de Biserica Ortodoxă

Calendar ortodox 12 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în acest început de săptămână pe Sfântul Mucenic Autonoma fost episcop în Italia. În timpul prigoanelor lui Dioclețian, Sfântul Autonom a părăsit Italia și s-a stabilit în Bitinia (Asia Mica), în localitatea Soreus. El a adus mulți păgâni la credința creștină. Sfântul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

Alți sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox luni, 12 septembrie 2022
Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Curnut, episcopul Iconiei, a Sfântului Mucenic Teodor, a Sfinților Mucenici Machedonie, Tatian și Teodul, a Sfântului Mucenic Iulian cel din Galatia și a Cuviosului Daniil cel din Tasios.

Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru un șir de sărbători, începând cu Sfântul Ioan de la Prislop; Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim, marcată în Calendarul Ortodox pe 13 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci din data de 14 septembrie – sărbătoare cu cruce roșie, urmată de o altă sărbătoare cu cruce neagră Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos – 15 septembrie și de Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis prăznuite sâmbătă, 17 septembrie.

Rugăciunea care se citește Lunea
Începe ziua și săptămâna de lucru cu o rugăciune de întărire care te va ajuta să ai încredere că poți să duci la bună îndeplinire a tuturor sarcinilor. Simte protecția Mântuitorului Iisus Hristos și a Fecioarei Maria.

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai.

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.