Calendar ortodox 2020, 13 iunie

Calendar ortodox 13 iunie. In aceasta zi este praznuita Sfanta Mucenita Achilina.

Sfanta Mucenita Achilina s-a nascut in Biblos, cetate din Palestina, din parinti crestini. La varsta de sapte ani, Sfanta Achilina cunoastea toate tainele credintei crestine, iar la varsta de 15 ani,

a inceput sa le invete pe fetele de aceeasi varsta credinta in Hristos si le indemna sa nu se inchine idolilor.

In vremea imparatului Diocletian (284-305) Sfanta Achilina a fost biciuita, i s-a infipt o vergea incinsa in foc prin urechi si prin creier,

pentru ca nu se inchina idolilor. Moare din cauza acestor chinuri, iar trupul sau este aruncat in groapa de gunoaie din afara cetatii, spre a fi mancat de animale.

Noaptea, un inger al Domnului a ridicat-o din moarte. Ea a sarit in picioare si s-a intors vesela la locul de judecata in palatul lui Volusian. Portile s-au dat singure la o parte dinaintea ei si nimic nu a putut sa o impiedice sa ajunga. Judecatorul dormea si cand s-a trezit si l-a vazut-o pe sfanta inaintea lui s-a speriat si a zis, “daca i-am sfredelit creierul si nu am reusit sa o convertesc ce tortura sa-i aplic?”, si a poruncit atunci sa i se taie capul fecioarei.

A fost dusa la locul de executie, a cerut o ora de rugaciune, si-a pus capul pe butuc si a murit. Calaul nu a vrut sa incalce porunca si a lovit cu securea, dar din rana nu a curs sange ci lapte, iar crestinii prezenti au luat pretioasele ei moaste si le-au inmormantat cu cinste, si multi bolnavi si-au gasit tamaduirea la mormantul ei.

Mieluseaua Ta, Iisuse, Achilina, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenite Achilina

Glasul al 3-lea

Fecioara astazi pre Cel mai presus de fiinta naste, iar pamantul pestera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc, iar magii cu steaua calatoresc. Ca pentru noi s-a nascut prunc tanar, Dumnezeu cel mai inainte de veci.

Cu stropirile sangiurilor tale fiind curatita si cu cununile chinurilor incununata, Fecioara Achilina, Mirele tau Hristos pe tine te-a dat tamaduire si mantuire celor din necazurile bolilor; celor ce alearga la tine cu credinta, izvorandu-le viata vesnica. scriie fabricatinromania