Calendar ortodox 21 septembrie 2022. Sfântul care ne pedepsește dacă muncim

Calendar ortodox 21 septembrie 2022. Luna septembrie este plină de evenimente religioase importante, iar unul dintre ele este chiar miercuri, pe 21. Este rememorat un sfânt important, cunoscut pentru minunile pe care le-a făcut și iubirea pe care i-a purtat-o lui Dumnezeu.

Sfântul Foca și marile minuni
În calendarul creștin ortodox din 22 Septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Mucenic Foca și ale sale miniuni. Se spune că aceasta este ultima mare sărbătoare a lunii septembrie, rememorând un sfânt important, cu o poveste specială.

Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Foca, episcopul de la Sinopi este pomenită în calendarul creştin ortodox la 23 iulie; pomenirea Sfântului Mucenic Foca se face la 22 septembrie. În ambele zile se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri, menite să ne ferească de ghinion și de pedeapsa pe care ne-o poate aplica sfântul dacă nu îl respectăm așa cum trebuie.

Despre marele Sfânt se spune că a făcut cuvântul Domnului încă de tânăr și a întors mulți păgâni către credință. A făcut o mulțime de minuni și era foarte iubit de oamenii care au primit ajutorul lui.

În folclor, Sfântul Foca este văzut mai degrabă ca o creatură răzbunătoare decât ca pe un sfânt. Despre el se spune că este cel care arde case, stogurile de paie sau cerealele țăranilor. Se răzbună mereu pe cei care se concentrează pe muncile agricole și uită de ziua lui.

Mai mult, el îi arde chiar si pe cei care nu țin cont de ziua lui și muncesc. Se răzbună pe ei și le provoacă arsuri pe corp. Tot în această zi nu se cocea, nu se torcea, nu se dădea de foc din casă și era interdicție la scăldat. Se spune că cine intra în apă urma să fie lovit de fulger sau să sufere un accident grav în scurt timp.