Când pică Paştele în 2024. Când pică Paştele ortodox şi cel catolic în 2025 şi în următorii ani

În 2023, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic pică, precum aproape în fiecare an, la o săptămână distanţă. 2024, însă, o să fie unul dintre anii în care tradiţia nu se mai respectă, astfel că distanţa dintre cele două sărbători o să fie mult mai mare.

Anul acesta sărbătorim Paştele Ortodox 2023 pe 16 aprilie, iar Paştele Catolic 2023 pe 9 aprilie. După cum se poate vedea, în 2023 se păstrează tradiţia de a avea doar o săptămână între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.

În 2024, însă, apare un fenomen mai rar întâlnit. Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să avem o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele Catolic pică, în 2024, pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pică, în 2024, tocmai pe 5 mai.

De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite

Această diferenţă de zile dintre cele două sărbători apare din două motive. Pentru că Paştele este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară şi pentru că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară luând în calcul calendare diferite.

Astfel, că Paştele Catolic este stabilit conform calendarului gregorian, Paştele Ortodox este stabilit conform calendarului iulian. Şi din acest motiv avem ani în care Paştele pică în aceeaşi zi, dar şi ani, precum 2024, în care Paştele pică în zile între care există o perioadă mai mare de o săptămână de pauză.

Paşte 2024. Când pică Paştele Ortodox în următorii ani

În 2024, 1 şi 2 ianuarie, cele două zile pe care le avem libere pentru Anul Nou, pică luni şi marţi, astfel că le putem lega de weekendul 30-31 decembrie. Tot în ianuarie ar urma să avem liber de Bobotează şi Sfântul Ioan, dar aceste zile, 6 şi 7 ianuarie, pică în weekend, sâmbătă şi duminică. În ianuarie avem liber şi pe 24, de Ziua Unirii Principatelor Române, zi care, în 2024, pică miercuri.

De Paştele Ortodox avem liber, în 2024, pe 3, 5 şi 6 mai, adică în Vinerea Mare, dar şi în primele două zile de Paşte, duminică şi luni. Cele trei zile libere le putem cupla cu 1 mai, Ziua Muncii, care pică într-o zi de miercuri.

Cei mai mulţi dintre noi ar urma să aibă liber, în 2024, şi pe 1 iunie, de Ziua Copilului, care ar urma să pice, însă, sâmbătă. Tot în iunie mai avem două zile libere de Rusalii, duminică, 23 iunie, şi luni, 24 iunie.

Seria de zile libere legale continuă, în 2024, cu Adormirea Maicii Domnului (joi, 15 august, s-ar putea lega de weekendul 17-18 august), Sfântul Andrei (sâmbătă, 30 noiembrie), Ziua Naţională a României (duminică, 1 decembrie) şi Crăciunul (miercuri, 25 decembrie, şi joi, 26 decembrie, se poate lega cu weekendul 28-29 decembrie).

Metoda de calcul prin care se stabileşte data la care avem Paştele a fost aleasă în timpul primului conciliu ecumenic de la Niceea, eveniment care a avut loc tocmai în anul 325. Atunci s-a stabilit ca Paştele să pice în prima duminică de după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.

Cum însă Biserica Catolică mizează pe calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxă pe calendarul iulian, de cele mai multe ori apar diferenţe de cel puţin o săptămână între data la care sărbătoresc catolicii Paştele şi data la care sărbătoresc ortodocşii.