Când va fi următoarea creștere a pensiilor. Anunțul ministrului de Finanțe

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a afirmat, la România TV, că pensiile vor crește din nou de la începutul anului 2021, precizând că majorarea va fi acoperi rata inflației astfel încât veniturile să crească.

Invitat să comenteze dacă majorarea va fi una de 8%, ministrul Cîțu nu a negat precizând că majorarea va fi inclusă în bugetul pe anul viitor și că va fi aplicată de la 1 ianuarie 2021.

„Majorarea se va aplica din momentul de când se face bugetul din ianuarie, este un procent care a apărut din urma formulei din lege care se adaugă ca procent din creșterea salariului brut plus inflația”, a spus Florin Cîțu.

Recalcularea pensiilor va fi finanțată de către Guvern
El a dat că majorarea cu 14% decisă în septembrie a reprezentat „printre cele mai mari creșteri ale punctului de pensie din ultimii ani într-o perioadă de criză”.

Ministrul Cîțu a apreciat că, în termeni reali, este prima dată când veniturile pensionarilor au crescut după guvernarea PSD întrucât majorările decise de către social-democrați ar fi fost „înghițite” de rata inflației care ar fi crescut în perioada 2016-2019 de la 0% la 5,75% anual.

De asemenea, ministrul a dat asigurări că vor fi asigurate fondurile pentru recalcularea pensiilor, însă este necesar ca procesul să fie încheiat de către Ministerul Muncii.

În ce privește ponderea contribuțiilor pentru pilonul II de pensii, cele administrate privat, Cîțu a spus că aceasta va crește de la 3,75% la 4,75% în 2021. Ministrul a precizat că guvernul PNL are în continuare obiectivul ca majorarea să se facă până la 6%, dar a arătat că situația actuală a economiei nu permite acest lucru.

„Îl vom duce la 6%, dar în acest moment îl ducem la 4,75%. Lucrurile se modifică în timp de criză economică. Altfel am fi pornit dacă aveam un surplus bugetar”, a spus Florin Cîțu.

El nu a exclus ca, pe viitor să fie maajorate și veniturile celor 500.000 de persoane cu handicap, în urma unor propuneri care să vină tot de la Ministerul Muncii. „Ca principiu, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a conchis ministrul de Finanțe. scrie ombun.net