ANM a anunțat când va ninge puternic în România și care sunt predicțiile pentru următorii ani. Roxana Bojariu a trecut în revistă cele mai importante modificări.
În timp ce SUA se confruntă cu o iarnă grea, cu nămeți, care a provocat moartea a zeci de oameni, înghețați de frig în case, în România continuă mai degrabă o toamnă prelungită.
2023 a debutat cu temperaturi ridicate. Astfel, după prima săptămână din noul an, bucureștenii ies din case îmbrăcați cu ținute mai lejere, la temperaturi de 10-12 grade Celsius.
Nu vor fi schimbări majore în următoarele săptămâni, susține climatologul ANM Roxana Bojariu, pentru Gândul: „Nu există date precum un semnal foarte optimist privind zăpada”.
Cel puțin până la jumătatea lui ianuarie, șanse de ninsoare, cu excepția zonelor montane, sunt aproape de zero, a avertizat expertul ANM. Astfel, speranțele celor mici ar putea fi justificate pentru februarie, abia.
Vara lui 2023 se anunță cu temperaturi extreme, susține climatologul.
„Au estimat colegii noștri că am putea avea cu 1,2 grade Celsius mai mult în 2023 la nivel global față de nivelul preindustrial. Ce înseamnă tradus la nivelul fenomenelor meteorologice? Din păcate, înseamnă fenomene extreme. Le-am văzut în anul 2022, vor fi și vor fi mai multe și cu intensitate mai mare în 2023.
Sigur vom trece prin fenomene extreme și în acest an. Ne vom confrunta cu valuri de căldură în anotimpul cald, ne vom contrunta cu inundații în anumite zone ale globului”, a mai precizat Bojariu.
Oficialul ANM se așteaptă ca verile să fie din ce în ce mai lungi și mai calde, iar iernile din ce în ce mai blânde.
„Din ce în ce mai multe primăveri se declanșează mai rapid, iar vara durează mai mult. În ultimii ani, observăm cum luna septembrie ia caracteristici de lună de vară.
Riscul de a avea secete în lunile de vară crește în viitor. Acest mers de patru anotimpuri, deși se păstrează ritmul, practic sunt caracteristici diferite”, a mai punctat Bojariu, pentru sursa citată.