Carantina de sarbatori? Arafat a spus adevarul

Romania se confrunta cu probleme mari din cauza pandemiei de coronavirus. Din pacate, desi numarul de cazuri noi a mai scazut in ultimele saptamani, problemele au ramas.

Romanii se tem de noi restrictii de sarbatori.

In acest context, Raed Arafat, vine cu noi explicatii. Seful DSU spune ca pana acum nu s-a discutat despre noi restrictii, dar a avertizat ca in aproximativ 10 zile se va prelungi starea de alerta.

„Nu s-a discutat nimic in plus pana acum. Pe data de 14 cred ca se va prelungi starea de alerta. Vom face o analiza cu INSP. Pot sa spun ca nu exista intentii de noi restrictii. Vor fi facute analize in urmatoarea perioada. Speram sa continue scaderea pe care o vedem cu totii in acest moment”, a declarat Arafat.

„Daca vorbim de intalnire privata in casa persoanei nu o putem restrictiona. Sa venim sa spunem cuiva, in casa lui, ca nu are voie mai multe persoane nu avem cum. In Romania nu este aceasta abordare, dar in perioada Sarbatorilor recomandarea e sa nu fi foarte multi in apartament. Asa vom asista la o crestere dupa sarbatori”, a mai spus Raed Arafat.

„Nu ne asteptam de lockdown de sarbatori, dar pe plan local se va merge pe carantinare si in continuare in zonele unde vedem cresteri alarmante. Nu vor fi interdictii la slujbe religioase, dar vor trebui respectate anumite reguli. Chiar si asa, cred ca, dupa 14 decembrie vom avea mai mult ca sigur prelungirea starii de alerta”, a mentionat seful DSU.

„Am mai spus, am fost si criticat si il repet, consider ca este singurul sfat normal: cat mai putin contact, cat mai putina mobilitate. Sarbatorile de iarna 2020 nu vor fi ca in trecut, insa este pretul pe care il platim ca sa avem sarbatori si de acum inainte.

Anul asta trebuie sa ne comportam altfel, orice intalniri, care nu sunt in limita familiei apropiate, orice deplasari in zone necontrolate, vor duce, din nou, la cresterea cazurilor si la inversarea descresterii ce o avem acum. Acum e o descrestere timida continua in ultimele 7 zile, dar care oricand poate fi inversata.

Vaccinul este aproape si va rezolva o mare parte din problema. Daca avem vaccinul atat de aproape, merita asteptarea de 3-5 luni pana cand incepe vaccinarea in masa. Daca ne grabim, ne infectam, ne imbolnavim, ramanem cu sechele, ii infectam pe altii sau devenim o simpla cifra in statistica decedatilor. Totul depinde de comportamentul nostru si de respectarea regulilor de baza”, a punctat Arafat. scrie fabricatinromania