Cât timp se poate ține la congelator carnea de porc, de pui, de vită sau peștele. Dar la frigider?

În fiecare an, 48 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza toxiinfecțiilor alimentare, fie într-un restaurant, fie în propria casă, estimează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Nu este complet clar câte dintre aceste cazuri apar în mod specific acasă. Cercetătorii spun că poate fi oriunde de la 12 la sută până la 80 la sută. Dar indiferent de statistică, depinde de tine să depozitezi și să-ți manevrezi alimentele în siguranță acasă.

Conform ghidurilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) pentru refrigerare și siguranța alimentelor, există două tipuri de bacterii care se pot dezvolta pe alimente:

Bacterii patogene. Acestea sunt deosebit de periculoase deoarece provoacă boli de origine alimentară. Ele cresc rapid în alimentele nerefrigerate și, de obicei, nu pot fi detectate după cum arată, gust sau miros un aliment.
Alterează bacteriile. Acestea se dezvoltă și cresc pe măsură ce alimentele se strică. Ele schimbă gustul, aspectul și mirosul mâncării tale. Cu toate acestea, este mult mai puțin probabil să te îmbolnăvească.
În ambele cazuri, respectarea regulilor de depozitare în siguranță a alimentelor va ajuta la păstrarea alimentelor pe care le consumați atât delicioase, cât și sigure pentru sănătate.

Așadar, dacă te-ai întrebat cât timp poți păstra friptura aia în frigider sau dacă acea conservă de ton din dulapul tău este încă suficient de bună pentru caserola ta, noi te putem ajuta. De la congelator și frigider până la conserve din dulap, am subliniat regulile pentru depozitarea în siguranță a alimentelor pentru carne de vită, porc, pasăre și pește.

Indiferent de tipul de carne – carne de vită, pui, porc sau pește – nu există nicio îndoială: puteți păstra în siguranță alimentele cel mai mult timp în congelator. Acest lucru se datorează faptului că puteți congela în siguranță carnea pe termen nelimitat.

Conform ghidurilor USDA privind congelarea și siguranța alimentelor, congelarea acestor alimente la 0°F (-18°C) inactivează microbii precum bacteriile, drojdiile și mucegaiul, precum și încetinește activitatea enzimelor – toate lucrurile care pot duce la dispariția alimentelor.

Odată gătite, puteți, de asemenea, să înghețați în siguranță acele resturi consistente. Dar FDA recomandă să le păstrați înghețate doar aproximativ două până la trei luni. Din nou, aceasta este pur și simplu o chestiune de calitate. Carnea poate fi păstrată în congelator mai mult decât preconizează aceste reguli. Dar în acel moment, s-ar putea să începi să sacrifici calitatea.

Carnea de pui/curcan
Dacă doriți să congelați un pui sau un curcan întreg, vestea bună este că păsările de curte congelate se pot păstra până la un an fără a sacrifica prea mult calitatea. FDA spune că părțile de pui, cum ar fi coapsele, sânii sau aripioarele, se păstrează bine până la nouă luni, dar măruntaiele nu trebuie păstrate mai mult de trei până la patru luni. Puiul măcinat ar trebui să fie păstrat, probabil, nu mai mult de trei până la patru luni.

Porc
Pentru carnea de porc negătită, recomandările pentru congelator sunt similare cu carnea de vită. Măruntaile pot fi păstrate congelate între 4 și 12 luni. Cotletele sunt ok la congelator timp de patru până la șase luni.

Pentru bucăți de carne de porc gătite, FDAvă recomandă să le păstrați congelate doar două până la trei luni pentru a maximiza calitatea.

Când vine vorba de carne de porc afumată și procesată, cum ar fi șunca, hot-dogs, slănină și carne de prânz, FDA recomandă să congelați aceste alimente doar timp de una până la două luni.

Fructe de mare
Recomandările pentru congelarea fructelor de mare sunt ceva mai complicate. Peștele slab precum somnul sau codul poate fi păstrat congelat timp de șase până la opt luni. Peștele gras, cum ar fi somonul, trebuie păstrat congelat doar două până la trei luni.

Scoicile precum creveții și alte fructe de mare precum scoicile pot fi păstrate congelate timp de trei până la șase luni. Peștele gătit trebuie păstrat congelat nu mai mult de patru până la șase luni. Și peștele afumat ar trebui păstrat înghețat doar două luni înainte de a sacrifica gustul.