În fiecare an, creștinii din întreaga lume își pregătesc inimile și mințile pentru postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Mării sau al Sântămăriei. În 2023, Lăsata Secului, perioada de pregătire pentru post, este fixată pe 31 iulie, cu excepția cazului în care această dată coincide cu o miercuri sau o vineri, atunci Lăsata Secului are loc cu o zi înainte, pe 30 iulie.
Tradiții și obiceiuri
Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august, este unul dintre cele mai importante evenimente din Calendarul Ortodox, marcată cu cruce roșie. Pentru a se pregăti în mod adecvat pentru această sărbătoare, credincioșii țin un post de două săptămâni, începând din 1 august.
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul riguros, cu o singură zi de răgaz la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, când se permite consumul de pește. În restul zilelor, ouăle, laptele și carnea sunt strict interzise. Acest post oferă credincioșilor oportunitatea de a se ruga și a se pregăti spiritual pentru praznicele majore ale lunii august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.
În perioada postului, Biserica îndeamnă femeile însărcinate să se roage pentru o naștere ușoară și pentru mântuirea sufletelor lor. De asemenea, se recomandă citirea zilnică a Paraclisului Maicii Domnului.
În dimineața zilei de Sfânta Maria, se practică diferite tradiții și obiceiuri. Femeile merg la biserică și împart struguri, faguri de miere și prune, după care vizitează cimitirele pentru a tămâia mormintele. În trecut, cei cu vii de struguri însemnate obișnuiau să angajeze paznici în această zi.
Tradițiile de Lăsata Secului impun și câteva interdicții specifice. Bărbații sunt încurajați să schimbe pălăria cu căciula, iar cei care nu respectă acest obicei sunt adesea subiectul ironiilor. Se interzice de asemenea scăldatul în apa râurilor și dormitul pe prispă.
Există și un obicei care interzice aprinderea focului cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care nu respectă această tradiție sunt considerați expuși riscului de a se îmbolnăvi sau de a suferi un incendiu la proprietățile lor. Perioada dintre cele două Sântămării este considerată de agricultori ca fiind un moment optim pentru semănăturile de toamnă.
Prin urmare, Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului este un moment de respectare a tradițiilor străvechi, de post și de rugăciune. Credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la anumite activități și alimente, pentru a se pregăti în mod adecvat pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului.
neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, potrivit Doxologia.