Ce înseamnă I.N.R.I.? Care este, de fapt, semnificația acestei prescurtări

O ceremonie de înmormântare are la bază rugăminți și semnificații sfinte, potrivit Bisericii Ortodoxe. Astfel, fiecare etapă a ritualului de înmormântare presupune anumite obiceiuri creștine, menite să arate grija oamenilor față de cei plecați dintre noi. În continuare, află ce înseamnă I.N.R.I, prescurtarea folosită pe cruci.

Crucea, un simbol esențial în creștinism

Ceremonia de înmormântare este legată de numeroase semnificații și simboluri, ele avându-și proveniența din învățături străvechi, cu care mulți credincioși nu sunt familiarizați. Tocmai de aceea, în rândurile următoare vom vorbi despre acele simboluri existente în tradiția creștin-ortodoxă care fac trimitere la începutul vieții eterne pentru sufletele ce s-au unit cu Dumnezeu.

Unul dintre principalele simboluri ale creștinismului este crucea, care semnifică iubirea lui Dumnezeu pentru oameni. În același timp, crucea este simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertifit pentru a salva omenirea. Ea a fost declarată simbol al creștinătății de către Constantin cel Mare, cu ocazia Conciliului de la Niceea din anul 325 e.n.

Oamenii se întâlnesc adesea cu acest simbol din motive istorice, indiferent de atitudinea lor față de religie. Pentru creștini, însă, crucea reprezintă un simbol esențial. Ca simbol religios de prim rang, crucea se așează atât la ușa locuințelor, cât și în „colțul de rugăciune“ al casei. Totodată, crucea este un simbol nelipsit din cadrul ceremoniilor funerare.

Cu toate acestea, majoritatea creștinilor nu cunosc însemnătatea cuvintelor sau a literelor gravate pe acest simbol religios. Crucea ortodoxă are, de regulă, fie opt, fie șase colțuri, în timp ce crucea catolică va fi obligatoriu cu patru colțuri.

Verticala acesteia simbolizează legătura dintre pământ și cer și, implicit, credința și aspirația către înalt, în vreme ce orizontala crucii exprimă cuprinderea întregii lumi prin intermediul iubirii, precum și adunarea creștinilor în jurul axei sfinte.

plânsă de miliarde de oameni. Iisus Hristos este și va rămâne una dintre cele mai cunoscute personalități care au existat vreodată, iar poveștile și legendele care-L au în centru înconjoară lumea, reprezentând un punct important în religie.

Cele mai importante evenimente din istoria creștinătății sunt Nașterea și Învierea Sa. De asemenea, merită menționat faptul că cele mai însemnate obiecte care I-au aparținut Lui sunt recunoscute drept relicve de primă clasă, având o importanță aparte.

Nu este de mirare că, de-a lungul istoriei, au apărut numeroase fraude, falsuri și chiar comploturi prin care s-au încercat diverse hoții. Aceste obiecte sunt:

Cămașa lui Iisus din Trier – potrivit legendelor, această cămașă a fost purtată de Iisus Hristos pe cruce sau la puțin timp după răstignire. În prezent, obiectul de îmbrăcăminte este păstrat cu strictețe în Catedrala din Trier din Germania;
Coroana de spini – după cum sugerează și numele, vorbim despre coroana pusă pe capul lui Iisus. Ea se află acum în catedrala din Paris, însă o parte din spinii ei au ajuns în diferite țări ale Europei;

Sfânta Lance sau Sulița Destinului – este denumirea dată obiectului militar cu care un soldat roman L-a străpuns pe Iisus pe cruce, pentru a verifica dacă mai este sau nu în viață;
Adevărata cruce – denumirea face referire la crucea autentică folosită pentru răstignirea lui Iisus. Piesa este păstrară în bazilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma.

Coroana de fier a Lombardiei – păstrată cu grijă în Catedrala din Monza, Milano, Coroana de fier a Lombardiei este unul dintre cele mai vechi simboluri din Europa. Ea este confecționată din 22 de pietre prețioase, alături de cuiul care a fost bătut în crucea lui Iisus Hristos.