Cele mai importante tradiții de Moșii de Toamnă. Este complet interzis să faci asta

Moșii de Toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători destinate celor care nu mai sunt printre noi. Cu ocazia acestei zile, de-a lungul timpului au apărut mai multe tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont cu strictețe, pentru a se asigura că nu îi supără pe cei morți.

Cele mai importante tradiții
În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, pentru a demonstra că nu i-am uitat. În 2021, Moșii de toamnă se pomenesc sâmbătă, 5 Noiembrie. Astfel, noi sărbătorim Halloween-ul mai târziu decât americanii.

Se spune că în această zi trebuie să dăm de pomană pentru sufletele celor adormiți. Sâmbătă, femile merg la biserică cu pachete și colivă, iar preotul organizează Sfânta Liturghie și le sfințește. Se spune că acestea au rolul de iertare a păcatelor celor morți și se dau de pomană celor nevoiași. În unele zone, în pungile de pomană se pun și prosoape sau bani.

Mai apoi, rudele merg la cimitir, pregătesc mormintele, le curăță și duc flori și lumânări. Se spune că acestea luminează calea celor decedați și îi încălzesc pe lumea cealaltă. Tradiția ne arată că trebuie să aprindem cel puțin două lumânări pentru fiecare apropiat.

Interzis de Moșii de toamnă
Se spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii, pentru că citirile nu mai au niciun efect. În plus, nu este bine să deranjezi slujba.
Tradiţia, de care puțini mai țin cont în 2022, spune că de Moșii de Toamnă e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii și să nu ne certăm cu nimeni în această zi. În plus, femeile văduve nu au voie să umble cu capul descoperit în ziua aceasta.

Se mai spune și că nu ai voie să dai cu mătura prin casă sau prin curte pe 30 octombrie, ca să nu ridice praful în ochii răposaților. În plus, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, pentru că pe acolo umblă libere spiritele rele. Nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.