China rupe tacerea dupa ce a fost acuzata ca a eliberat accidental noul tip de coronavirus din laboratorul din Wuhan. Dezvaluri in premiera. Declaratia oficiala

Laboratorul din Wuhan a negat in mod oficial acuzatiile privind faptul ca noul coronavirus a fost creat si eliberat accidental de acolo. Unul dintre cei mai importanti oficiali ai laboratorului a exclus faptul ca virusul COVID-19 isi are originea in unitatea stiintifica pe care o conduce.

China rupe tacerea dupa ce a fost acuzata ca a eliberat accidental noul tip de coronavirus din laboratorul din Wuhan

Yuan Zhiming, directorul Laboratorului National de Biosiguranta Wuhan, a dat un interviu sambata la China Global Television, citat de Bloomberg, prin care spune: “Nu exista nicio cale ca virusul sa provina de la institutul nostru”

Oficialul a respins toate teoriile conform carora “Pacientul zero”, care nu a fost inca identificat, a avut contact cu institutul, spunand ca niciunul dintre angajatii sai, pensionari sau cercetatori tineri nu erau infectati. El a spus ca senatorul american Tom Cotton si jurnalistii de la Washington Post sunt printre oamenii care dezinformeaza in mod voluntar oamenii privind laboratorul, care are un nivel superior de securitate.

“Ce stim este ca pacientul zero al virusului s-a aflat la cativa kilometri de laboratorul respectiv”
Presedintele SUA, Donald Trump, a spus ca autoritatile din China ar trebui sa suporte consecinte serioase daca sunt “responsabile cu buna stiinta” pentru focar. Presedintele SUA s-a referit la coronavirus deseori cu sintagma “virusul chinez”.

“Ce stim este ca pacientul zero al virusului s-a aflat la cativa kilometri de laboratorul respectiv. Cea mai simpla explicatie este cea mai probabila, este responsabilitatea Chinei sa demonstreze ca nu a fost in acel laborator”, a declarat Peter Navarro, consolierul comercial al lui Trump la Fox News.

Diplomatia americana a trimis avertismente privind procedurile de siguranta din laborator dupa mai multe vizite efectuate intre ianuarie si martie 2018. Washington Post a publicat acest raport pe data de 14 aprilie.

“Nu au nicio dovada in acest sens, se bazeaza pe banuielile pe care le au”
Oficialul chinez se apara: “Nu au nicio dovada in acest sens, se bazeaza pe banuielile pe care le au. Sper ca o astfel de teorie a conspiratiei nu va afecta cooperarea dintre oamenii de stiinta din intreaga lume”, a sustinut Yuan.

Laboratorul P4 de la Institutul de Virusologie Wuhan si-a inceput operatiunile in ianuarie 2018 si a fost primul de acest fel construit de China. Acesta a fost proiectat cu ajutorul Frantei, ca parte a unei initiative comune de cercetare axata pe boli infectioase si echipat pentru cel mai inalt nivel.

Originile virusului raman un mister, desi primele cercetari au aratat ca virusul s-a transmis de la animal la om intr-o piata din Wuhan. Mai multi oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca virusul a evoluat natural si nu a putut fi creat in laborator, precizeaza fanatik.ro