Cresc pensiile pentru mii de români. Cu cât se vor majora acestea, potrivit ministrului Violeta Alexandru

Pensiile se vor majora, anunță Ministrul Muncii. Mesajul acesteia vine în contextul în care mai mulți miniștrii au declarat în ultimele zile că nu există bani pentru această majorare.

Violeta Alexandru vrea să fie crescute pensiile cu mai mult de 10%

Violeta Alexandru a anunțat că există posibilitatea ca pensiile să fie mărite. Mesajul acesteia vine ca răspuns la afirmațiile lui Florin Cîțu, ministrul de finanțe, care a precizat că nu crede că există bani suficienți la buget pentru a fi acoperită această majorare a pensiilor. Doar în cazul în care este vorba despre o creștere mai mică de 10 procente, atunci ar putea fi susținută, declara ministrul Cîțu.

Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10 la sută e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o.
Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele.

Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale”, a spus Violeta Alexandru.

Florin Cîțu spune că nu există bani pentru o majorare mai mică de 10%

Pe de cealaltă parte, Ministrul Finanțelor este de acord cu majorarea pensiilor, dar spune că în acest moment nu se poate cu mai mult de 10%.

Florin Cîțu a explicat că există două scenarii pe care le va da mai departe Guvernului.Unul dintre ele este despre o creștere de 10%, iar celălalt nu a fost făcut public încă.

Voi prezența premierului și Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale, vorbim de risc economic aici. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, dar să știți că și acolo sunt riscuri, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi. Îmi doresc să creștem pensiile anul acesta, există o așteptare”, a declarat Cîțu la Digi24.

Totuși, ministrul a subliniat că nu poate fi vorba de o majorare mai mare de 10%.