De ce mor, de fapt, spaniolii infectați cu coronavirus! Ce au descoperit medicii

Pandemia de coronavirus a făcut deja mii de victime, iar specialiștii nu reușesc cel puțin până acum să ofere un vaccin sau un tratament clar. Ultima veste este însă de-a dreptul cutremurătoare.

Descoperire incredibilă a medicilor

S-a aflat de ce mor spaniolii pe bandă rulantă. Se pare că nu coronavirusul este adevăratul ucigaș. Altceva ucide oamenii.

Mai mulți medici din Spania, una dintre cele mai greu încercate țări de Covid-19, susțin că lipsa de răspuns a sistemului imunitar al pacienților este, de fapt, principala cauză care duce la decese.

Jumătate din cei infectați sunt asimptomatici, însă sunt un factor de răspândire. Majoritatea pacienților au simptome ușoare. La pacienții cu simptome severe, nu virusul este cel care îi ucide, ci o reacție necontrolată a sistemului imunitar, o furtună de citokine ce poate afecta mai multe organe vitale.

Dar asta nu e tot. Nici până acum nu se știe de ce unii pacienți, indiferent de vârstă, dezvoltă simptome severe. Mai mult, virusul poate ataca sistemul nervos. În unele cazuri, insuficiența respiratorie este legată de insuficiența neurologică și nu de pneumonie.

Nici până acum nu s-a aflat dacă pacienții care s-au recuperat vor înceta să mai fie contagioși. Nu se știe cât timp durează imunitatea după ce ai fost infectat.

Medicul Roger Paredes, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Germans Trias i Pujol, a explicat că există trei faze ale infectării pentru persoanele care au dezvoltat simptome ale Covid-19.

Faza virală, atunci când virusul se înmulțește rapid în sistemul respirator. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli și dispar spontan în 6-10 zile, la 80% dintre pacienți.

Faza pulmonară, când restul de 20% din pacienți pot face penumonie. Este un tip specific de pneumonie ce atacă ambii plămâni și intervine insuficiența respiratorie.

Faza severă, atunci când, în jur de 10% din pacienți dezvoltă o „furtună de citokine”, un răspuns inflamator al sistemului imunitar necontrolat, care duce la o fază severă a bolii și o stare critică, urmată deseori de deces.

Mai mulți medici din Spania au observat că nu o încărcătură virală mare duce la deces. Sindromul furtunilor de citokine este cauza.

„Furtuna de citokine este o problemă cu care ne confruntăm deseori la terapie intensivă”, a afirmat Rafael Manez, șeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Bellvitge, conform euronews.com.

Aceasta poate fi declanșată de alte infecții sau medicamente. „Problema este că nu avem un tratament, nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente de suport, pentru a proteja organele vitale ale pacienților”, a mai spus el.

Medicii folosesc medicamente sau ventilatoare pentru a controla tensiunea arterială sau corticosteroizi pentru a reduce inflamațiile. O altă cale este folosirea medicamentelor pentru blocarea interlukin-6, o citokină inflamatorie produsă de sistemul imunitar.

Pentru a învinge boala, nu ai nevoie de un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat.