Organizarea unei înmormântări nu este ușoară, mai ales în zonele rurale, unde locuitorii obișnuiesc să respecte o multitudine de tradiții și de obiceiuri. Iată de ce se dau prosoape la înmormântări și care este semnificația acestui obicei.
De ce se oferă prosoape la înmormântare
În general, la înmormântări se oferă prosoape celor care participă la ceremonia religioasă, dar și protului sau dascălilor care oficiază funeraliile. Motivul pentru care se oferă proasoape, conform tradiției populare: dascălii, preoții și cei care le primesc își vor aminti mereu de persoana decedată.
Nu există un nume standard de prosoape care se oferă la înmormântare, iar persoanele apropiate decedatului decid câte vor dărui. În principiu, ele se oferă persoanelor dragi și care au avut o legătură puternică cu cel care a trecut în neființă.
Atât prosoapele albe, cât și batistele albe care se dau la înmormântare sunt un simbol al luminii care călăuzește sufletul celui adormit pe calea spre veșnicie, risipind întunericul morții și apropiindu-se de Hristos, „Lumina vieții”.
De ce se oferă batiste la înmormântare
Pe lângă proasoape, cei care participă la funeralii primesc, adesea, și batiste. Ele semnifică lacrimile și tristețea și au rolul simbolic de a aduce alinare și consolare celor care sosesc la înmormântare.
Ce se face cu batista de la înmormântare? După înmormântare, batista poatefi păstrată sau donată, în funcție de preferințe. Nu există o regulă creștină privind batista de la înmormântare. Însă, spre exemplu la ruși, există obiceiul de a arunca batista primită la înmormântare pentru a nu avea parte de lacrimi în casă și de ghinion.
Pentru înmormântare familia decedatului pregătește, de cele mai multe ori: 0,7 litri de vin, 1 litru de ulei, cărbune, tămâie, un borcan cu arpacaș pentru colivă, dar și 40 de lumânări.