Elevii revin la școală pe 10 ianuarie! Ce condiții trebuie să respecte

Elevii au trecut printr-o mulțime de schimbări de când a început pandemia și continuă să fie nevoiți să se adapteze la tot felul de noutăți. Cei din clasele primare revin abia de luni, 10 ianuarie la școală, unde vor trebui să respecte reguli importante pentru prevenirea răspândirii bolii.

Revin elevii la școală
Toți elevii au fost în vacanța de iarnă, așa cum este normal, dar cei mai mici revin în bănci la o săptămână distanță de ceilalți, respectiv pe 10 ianuarie. În continuare, situația din țară este extrem de dificilă și numărul de cazuri este unul ridicat, motiv pentru care elevii trebuie să fie atenți la tot ce fac.

Totuși, situația este una sensibilă și în școli. Şcoala începe mâine pentru toţi elevii din România, însă nu în condiţii de siguranţă, pentru că nu mai sunt teste de salivă pentru școlari. Nu mai sunt suficiente teste de salivă, în condiţiile în care, luni, copiii ar trebui testaţi din nou pentru siguranța lor.

Cu toate acestea, elevii vor reveni în școli de luni, așa cum s-a stabilit, după două săptămâni de vacanță. Mai exact, vor fi din nou în bănci clasele primare, de la pregătitoare, I, a II-a, a III-a, până la clasa a IV-a.

Părinții, îngrijorați pentru copiii lor
Părinți sunt extrem de îngrijorați pentru copiii lor, având în vedere că nu mai sunt teste de salivă. În aceste condiții, adulții solicită desfășurarea cursurilor în sistem online cel puțin o săptămână, până când se remediază situația și copiii vor putea fi testați din nou. Până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Până acum, copiii se puteau testa de două ori pe săptămână, acasă, după care trimiteau dovada că sunt sănătoși unității de învățământ de care aparțin. Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheş, susținea că școlile nu ar trebui deschise imediat după sărbători, pentru că mulți se întorc după o perioadă în care au luat contact cu un număr mare de persoane și nu au avut grijă de sănătatea lor.

“Până la finalul lunii ianuarie, secţiile de Terapie Intensivă vor ajunge să fie complet pline. Suntem în creştere exponenţială, Luni, în 3 ianuarie copiii au mers la şcoală. În momentul respectiv, practic a început să se difuzeze virusul, chiar şi în familiile celor care nu au mers la petreceri sau au mers şi au avut grijă.

Din acel moment a urmat perioada de incubaţie şi, cam în două săptămâni vom începe să vedem creşterea persoanelor pe Terapie Intensivă şi, la finalul lunii, vom începe să vedem decese care sunt legate de deschiderea şcolii.”, susținea specialistul.