Eu sunt stewardesa. Intr-o zi, o doamna mi-a cerut sa-i schimb locul pentru ca nu voia sa stea langa un barbat mai închis la culoare. Toti pasagerii erau cu ochii pe mine ca sa vada ce o sa fac… Greu tare! Atunci am zis:- Domnule, va rog sa

Însoțitoarele de bord sunt obligate să se poarte cu mânuși când vine vorba de toți pasagerii dintr-un avion. Din momentul în care se află în avion, o stewardesă trebuie să arate și să se comporte impecabil.

În 1998, o stewardesă a British Airlines a avut parte de o întâmplare mai ciudată în timpul unui zbor din Londra către Johannesburg. Aceasta a împărtășit povestea pe internet și a întâmplarea devenit o reclamă împotriva rasismului.

“O femeie la vreo 50 de ani, parfumată intens a pășit țanțoșă în avion. Am ajutat-o să-ți găsească locul în avion. A strâmbat imediat nasul când a văzut că locul ei este lângă culoar și nu la fereastră. Cel puțin așa am crezut la început. La geam stătea un bărbat de culoare la vreo 40 de ani și citea o carte.

Pasagerii urcau încet, încet. Colegele mele îi ajutau să îți găsească locurile. La un moment dat văd că doamna pe care am ajutat-o apasă pe butonul de chemare al însoțitorului de zbor.

Mă îndrept rapid către scaunul dânsei, clientul nostru, stăpânul nostru îmi repet. Am o experiență de câțiva ani și recunosc repede pasagerii care ne vor face probleme.

Am observat că era destul de impacientată și am întrebat-o:

– S-a întâmplat ceva? Vă pot ajuta?
– Nu vezi? Stau lângă un negru. Nu pot să stau aici. Trebuie să-mi schimbi locul.
– Din păcate, toate locurile sunt ocupate la clasa economic. Voi merge să verific, poate mai găsesc pe undeva. Vă rog să vă calmați. Revin.

Am mers și am discutat cu colegele mele. Era clar că toate locurile sunt ocupate la clasa economic, dar la clasa business mai erau două locuri. M-am dus să cer permisiunea căpitanului aeronavei pentru a face un mic schimb de locuri. A fost de acord cu propunerea mea.

M-am întors către doamna care a solicitat mutarea. Deja, nu mai avea răbdare și își ținea geanta strâns în brațe.

– Din păcate, este adevărat, nu mai sunt locuri libere la clasa economic. Dar, am vorbit cu căpitanul aeronavei și mi-a spus că mai sunt locuri la clasa business.

Am luat o gură de aer și am continuat dintr-o suflare.

– E cam neobișnuit ca un pasager de la clasa economică să se mute la clasa business, dar având în vedere circumstanțele, căpitanul a decis că nu poate lăsa ca unul dintre pasagerii săi să zboare lângă o persoană dezagreabilă.

Imediat am văzut-o că se ridică de pe scaun, așa că mi-am mutat privirea către bărbatul de culoare.

– Domnule, vă rog să vă luați bagajul de mână și să mă însoțiți la clasa business.

Pasagerii de pe rândurile apropiate, ce asistaseră la scenă au început să aplaude.”