Fără lumină și căldură în prag de sărbători. Vești proaste pentru toți acești români

Bucureștenii ar putea rămâne fără lumină și căldură chiar în prag de sărbători. Vestea vine de la Elcen, susține că, în acest moment, nu are bani să plătească tot gazul și curentul electric de care locuitorii Capitalei au nevoie. Pentru a rezolva situația compania ar trebui să primească 700 de milioane de lei de la Termoenergetica.

Ce urmează pentru bucureșteni, în luna decembrie
Din păcate veștile nu sunt prea bune pentru locuitorii Capitalei, care s-ar putea confrunta cu o situație ieșită din comun în luna decembrie, chiar înainte de sărbători. Temoenergetica nu dispune de fonduri suficient epentru a-și achita datoriile către Elcen. În prezent entru producerea de energie electrică, ELCEN consumă gazele pe care le-a înmagazinat, anii trecuți, în depozitul propriu. Dar cantitatea este limitată și acoperă doar necesarul până în luna decembrie, cel târziu ianuarie 2023.

Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, avertizează că este posibil să nu poată trece iarna: gazul ieftin alocat prin OUG 27 este doar pentru o mică parte din consum, și pentru tot gazul, inclusiv cel scump, trebuie să plătească în avans.

Totodată compania are deja de primit peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica pentru energia termică livrată și neplătită, iar suma ar putea crește. Termoenergetica nu are bani, și cere de la Primăria Capitalei, care nu mai are nici ea bani după ce a plătit integral subvenția, și îi cere de la Guvern.

Situația aceasta îi va afecta direct pe locuitorii Capitalei care s-ar putea trezi în mijlocul iernii într-o situație extrem de dificlă. La momentul actual ELCEN consumă gazele pe care le-a înmagazinat în depozitul propriu în anii precedenți, dar această cantitate va ajunge cu greu până în luna decembrie sau maxim luna ianuarie 2023. Soluția ar putea veni numai de la Guvern, întrucât primarul Nicușor Dan susține că nu are bani să plătească datoriile