Cel mai mare şi important organ intern, ficatul, are roluri esenţiale pentru sănătatea corpului nostru. Dacă recunoaştem simptomele bolilor de ficat, nu ne vom pune sănătatea şi viaţa în pericol.
Ficatul este o uzină într-un singur organ. Participă la funcţiile vitale ale organismului, cum ar fi digestie, imunitate şi curăţare
Mai întâi de toate, trebuie să ştim că ficatul nu doare decat în condiţiile unor patologii serioase, cum ar fi cancerul hepatic. Durerea apare prin compresia organelor învecinate.
Vezica biliara, în termeni populari bila, poate să doară în cadrul mai multe tipuri de boli, cum ar fi diskinezia biliară, sindrom dispeptic de tip biliar şi litiaza biliara – pietre la bilă în termeni populari.
Simptomele ficatului bolnav
Când ficatul este afectat, apar anumite simptome.
- Crampe la stomac și balonare
Balonarea, durere de stomac, probleme cu digestia, mâinile și picioarele umflate, sunt simptome care ar trebui să te alarmeze dacă apar în fiecare zi. Acestea sunt efectele unui ficat care nu elimină toxinele din organism, așa cum ar trebui.
- Schimbarea culorii urinei
Ai observat că urina este mai deschisă sau mai închisă la culoare decât de obicei? Poate fi un semn al acumulării bilirubinei. Bilirubina este o substanță rezultată din metabolismul (distrugerea) hemului, componentă a hemoglobinei din globulele roșii.
De aceea, după ce globulele roșii îmbătrânite sunt distruse, bilirubina rezultată ajunge în ficat, sub formă de bilirubină indirectă. Aceasta ar trebui eliminată din organism, lucru dificil de făcut însă, deoarece bilirubina indirectă este o substanță insolubilă.
De aceea, ficatul transformă bilirubina indirectă în bilirubină directă, care este solubilă și iese apoi din ficat prin bilă. Ea ajunge astfel în intestin, unde este transformată în urobilinogen. O parte din acesta se elimină prin fecale sub formă de stercobilinogen.
Altă parte se întoarce în ficat, iar restul trece în sânge și se elimină prin urină. Dacă se observă însă o creștere a bilirubinei directe se suspectează fie o afectare (distrucție) hepatică, fie existența unui blocaj pe căile biliare, adică un icter mecanic.
- Icter
Acesta este poate cel mai evident simptom și cel care ar trebui să te alarmeze. O culoare gălbuie a pielii, a ochilor și a unghiilor este un semn al acumulării bilirubinei în organism.
- Sensibilitate a pielii
O stare continuă de mâncărime ca și cum ceva ar umbla pe sub piele, este un sentiment enervant și îngrijorător.
Este semnul unei acumulări de toxine în organism, deoarece ficatul nu își îndeplinește rolul de detoxifiere.
- Refluxul gastroesofagian
Senzația de plin, balonarea care nu te lasă să repsiri și refluxul gastroesofagian care cauzează durere și disconfort, sunt simptomele unui ficat cu probleme.
- Diaree
Episoadele dese de diaree sunt destul de frecvente atunci când ficatul nu funcționează corect.
- Oboseală
Unul dintre primele simptome în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Deși este normal să ne simțim epuizați după o zi de muncă, persoanele care au tulburări hepatice resimt oboseala și slăbiciunea chiar și după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă.
În plus, nivelul de energie fluctuează de-a lungul zilei, astfel că apar dificultăți de concentrare și stări de somnolență după-amiaza.
Durerile de cap, scăderea în greutate fără motiv aparent, febra, durerea articulațiilor și mușchilor pot fi, de asemenea, simptome ale bolii hepatice.
Dacă sunteți îngrijorat cu privire la oricare dintre cele de mai sus, contactați-vă medicul. Pentru a evalua starea ficatului, va trebui să faceți un set de analize.
În stadiile incipiente ale bolii, ficatul se recuperează destul de repede.
Are nevoie doar de puțin ajutor. Este important ca oamenii să cunoasca aceste informații! La urma urmei, boala hepatică nu glumește!