Grevă în învățământ. Când va avea loc și ce solicitări au sindicaliștii

Salariații din învățământ organizează o grevă. Protestul va avea loc săptămâna viitoare, în baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021- 14 ianuarie 2022. Va fi o grevă de două ore, timp în care nu se va lucra.

Grevă în învățământ
Greva va avea loc miercuri, 19 ianuarie 2022, în intervalul orar 11.00-13.00, cu încetarea lucrului în unitățile și instituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I.

Anunțul cu privire la grevă a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă remis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Menționăm că aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat joi, 13.01.2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații, au transmis sindicaliștii.

Care sunt solicitările sindicaliștilor din învățământ
Sindicaliștii care se pregătesc pentru greva de două ore, programată miercuri, 19 ianuarie 2022, au transmis care sunt solicitările adresate guvernanților.

Este vorba despre șase revendicări, începând cu acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).

Sindicaliștii solicită alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației precum și adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ.

O altă revendicare a salariaților din învățământ face referire la acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și la plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.

Totodată, sindicaliștii care vor intra miercuri în grevă de două ore, cer guvernanților să suplimenteze numărul de posturi didactice auxiliare și nedidactice pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.