Incepem de astazi o noua rubrica in care vom vorbi despre cele mai bune remedii naturale de a ne trata sau de a ne intarii organismul si nu ne vom limita doar la atat, vom dezbate pe rand probleme arzatoare precum:
curele de slabire, de detoxifiere sau vom prezenta cele mai bune remedii pentru anumite afectiuni. Deschidem rubrica noastra cu un
articol despre „Gutui” si beneficiile pe care acestea ni le aduc si va rugam inca de la inceput
sa ne scrieti si voi experientele voastre si sa adaugati elemente pe care poate noi nu le vom acoperi in acest articol.
Curiozitati despre Gutui
Gutuile au fost pentru prima data descoperite in regiunea Caucazului, in sud-vestul cald al Asiei. Cunoscute inca din antichitate
gutuile erau folosite in gastronomie sau in medicina populara. Desi nu are valori nutritive fabuloase, gutuile sunt bogate in vitamina C si in potasiu.
Gutui – Valori nutritionale
Carbohidrati – 15,3 g; Zahar – 12,53 g; Fibre – 1,9 g; Grasimi – 0,10 g Proteine – 0,4 g; Apa – 83,8 g; Vitamina A – 40 mg; Vitamina B3 – 0,2 mg; Vitamina B6 – 0,04 mg; Vitamin B9 – 8 mg; Vitamina C – 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier – 0,7 mg; Magneziu – 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu – 197 mg; Sodiu – 4 mg; Valoare energetica – 60 kcal (240 kJ)
Gutuile previn raceala si ne ajuta organismul
Odata cu sosirea sezonului rece ne confruntam deseori cu viroze si tocmai pentru a evita acest lucru, specialistii ne recomanda
sa consumam in aceasta perioada o gutuie pe zi pentru a ne proteja impotriva racelii,
dar consumul ne va ajuta si la prevenirea anemiei si ne stimuleaza si pofta de mancare. Dat fiind faptul ca o gutuie cantareste in medie 800g, consumul ei ne asigura tot necesarul de vitamina c dintr-o zi.
Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar
si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii. Infuzia de coji si frunze de gutui,
in combinatie cu mierea de albine, calmeaza tusea, inlatura raguseala si elibereaza caile respiratorii. Pulpa rasa de la o gutuie, lasata la infuzat in apa fierbinte, este un excelent remediu in caz de angina, fie ca se bea, fie ca se foloseste pentru gargara.
Un studiu recent efectuat in Turcia a dezvaluit proprietati antioxidante uimitoare ascunse in pulpa deliciosului fruct.
Rezultatele cercetarii au plasat gutuia in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura.
Si asta in conditiile in care cercetatorii de la Universitatea
Ankara au descoperit ca doar rodiile bat gutuile in privinta nivelului de fenoli si flavonide din componenta.