Guvernul discuta despre infiintarea Grupului de lucru 5G

Guvernul are pe ordinea de zi un memorandum pentru infiintarea Grupului de Lucru 5G. Guvernul considera ca retelele 5G sunt create pentru a oferi o gama de oportunitati pentru Europa, dar este nevoie de masuri bine stabilite.

„Memorandum cu tema: Infiintarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea masurilor strategice si tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor si asigurarea securitatii retelelor 5G necesare a fi implementate de Romania, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea in aplicare a acestora la nivel national”, este specificat in documentul privind actele normative care vor fi discutate in sedinta Executivului de joi seara.

Guvernul considera ca retelele 5G sunt create pentru a oferi o gama de oportunitati pentru Europa, dar este nevoie de masuri bine stabilite.

„Perturbarile sistemice si de amploare a retelelor 5G ar putea avea consecinte deosebit de grave pentru numeroase servicii critice. Data fiind interdependenta dintre ecosistemele digitale, impactul perturbarilor ar fi semnificativ si ar trece dincolo de granitele nationale, iar neglijarea securitatii cibernetice a retelelor 5G ar submina increderea in dezvoltarea economiilor si societatilor europene.

Prin urmare, a fost nevoie de o abordare coordonata si coerenta a securitatii cibernetice a retelelor 5G la nivelul intregii UE, astfel incat UE sa isi asigure suveranitatea tehnologica, securitatea cibernetica si rezilienta retelelor 5G”, argumenteaza Executivul.

Continuare