Giorgia Meloni subliniază schimbarea de direcție și rezumă măsurile puse în aplicare de noul guvern printr-un nou decret.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, spune că nu vor mai fi oferite vouchere și bonusuri populației, iar „resursele nu vor fi risipite pe prime inutile”, ci vor fi folosite „pentru a-i ajuta pe italieni să facă față creșterii costurilor energiei”.
Gata cu bonusurile inutile. Giorgia Meloni subliniază schimbarea de direcție și rezumă măsurile puse în aplicare de noul guvern, la două săptămâni după ce echipa sa de miniștri a depus jurământul, cu un decret – foarte discutat – la activ și cu primele mișcări pe plan economic, de la aprobarea Nadef (actualizarea leii bugetare – n.r.) până la lucrul la decretul Aiuti quater pentru a combate costul ridicat al energiei.
Guvernul a depus jurământul pe 22 octombrie și, în mai puțin de două săptămâni, a atins două obiective importante”, scrie premierul pe rețelele sale de socializare, „eliberând peste 30 de miliarde de euro (9,1 miliarde de euro pentru 2022 și 21 de miliarde de euro pentru 2023) pentru a proteja familiile și întreprinderile de facturile ridicate la energie și făcând primul pas pe frontul securității energetice naționale.
Meloni taie voucherele și bonusurile
„Ne vom concentra resursele disponibile pentru a-i ajuta pe italieni să facă față creșterii costului energiei, fără a irosi resursele pe bonusuri inutile”, atacă apoi liderul Fratelli d’Italia. Referirea, desigur, se referă la guvernele anterioare și la ceea ce mulți au numit „politica bonusurilor”. De altfel, măsurile „libere” au fost mai mult decât prezente în programul de centru-dreapta la alegeri.
„Nu numai atât”, continuă Meloni, „guvernul a aprobat o măsură pentru a pune în aplicare producția internă de gaz, cu condiția ca acesta să fie alocat la prețuri accesibile companiilor italiene mari consumatoare de energie”. Și explică: „În acest fel, asigurăm țesutul productiv și ne facem mai independenți de importurile de gaze”.
Meloni: „Sunt inutile, vom folosi resursele pentru a reduce costurile energiei“
În același timp, însă, „ne-am reiterat angajamentul în Europa de a ajunge la un coridor dinamic al prețului gazului pentru a limita volatilitatea prețurilor și pentru a asigura securitatea industriilor noastre”.
„Le-am promis italienilor că, odată ajunși la guvernare, ne vom dedica cu seriozitate și determinare urgenței energetice și exact asta facem”, a conchis premierul, „demonstrând că și în Italia, dacă vrei, este posibil să faci ceea ce este necesar pentru binele cetățenilor.