Infirmierii italieni, apel dramatic: „Avem nevoie de voi, nu mai este timp!”

Extenuați, cu moralul la pământ și în permanent pericol de infectare. Aceasta este, pe scurt, situația cu care se confruntă cadrele medicale din Italia, țară în care numărul îmbolnăvirilor este scăpat de sub control. Un videoclip postat pe rețelele sociale vorbește despre toate acestea, despre efortul lor uriaș, dar și despre lipsurile cu care se confruntă într-un sistem medical epuizat, care și-a arătat limitele.

Mesajul, însoțit de fotografii ce arată sacrificiul fizic al personalului medical, se încheie cu un strigăt dramatic de ajutor adresat populației: „Nu mai este timp!” Iată-l:

Coronavirus. Purtăm sau nu mască de protecție?
„Nu mai este timp.

Nu mai avem paturi pentru pacienți.

Suntem constrânși să reutilizăm dispozitivele de protecție individuală, pentru că nu avem destule.

Suntem într-un constant pericol, riscăm în fiecare zi să ne infectăm.

Pe lângă faptul că trăim cu această teamă constantă, există teama că ducem virusul acasă la noi.

Nu avem timp nici măcar să plângem, decât la sfârșitul turelor extenuante. Vedem moartea, care nu are demnitatea de a fi marcată cum se cuvine. Persoane care sunt departe de cei dragi.

Suntem obosiți, suntem puțini în spitale și pe teren. Mergem acasă la oameni ca soldații pe front. Fără protecție, într-un teritoriu care nu reușește să îndeplinească cerința imensă de tratament.

Suntem singuri.

Dacă nu împiedicăm această avalanșă, vom plăti cel mai scump tribut: falimentul întregului sistem. Și fiecare lucru pentru care are sens viața.

Avem nevoie de spitale, de personal. Imediat, acum, nu mâine! Avem nevoie de profesioniști pregătiți, nu reciclați, nu aruncați pe front ca niște marionete!

Avem nevoie și de voi, dragi cetățeni. Închideți-vă în case, fiecare ieșire îi deschide ușa virusului. Nu ne mai putem permite asta. Nu mai este timp”.

Editare web: Luana Păvălucă