Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră! Acești români se vor pensiona la 40 și 45 de ani

Pensiile reprezintă cel mai discutat subiect al momentului, mai ales majorarea și reducerea vârstei de pensionare. Klaus Iohannis a făcut un anunț important în acest sens, venit ca o veste foarte bună pentru romani: ei sunt cei ce se vor putea retrage din muncă la 40 și 45 de ani!

Se reduce vârsta de pensionare
Klaus Iohannis a făcut un anunț important chiar inainte de sărbători. Astfel, președintele a promulgat o nouă lege care are în prim-plan pensiile românilor și vârsta de pensionare. Astfel, anumite categorii vor putea să se retragă din activitate mai devreme și sa beneficieze de ajutor de la stat pentru toți anii munciți.

Mai exact, dansatorii, soliștii de balet, balerinii și acrobații vor putea să iasă la pensie la 40 de ani femeile, respectiv 45 de ani bărbații. Este vorba despre legea pentru modificarea și completarea Legii Nr. 263 din 16 decembrie 2010, privind sistemul unitar de pensii.

”Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010, urmărindu-se includerea dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr. 4 la Legea nr. 263/2022”, a transmis Administrația Prezidențială.

În prezent, Guvernul se concentrează pe egalizarea vârstei de pensionare la femei și bărbați. Momentan, femeile se pot pensiona mai devreme decât bărbații, însă acest lucru nu va mai fi posibil în viitorul nu prea apropiat.

Tot în viitorul apropiat, românii nu se vor mai putea pensiona anticipat. Mai exact, nu vor mai putea renunța de bunăvoie la locul de muncă, fără a-și pierde din drepturi, până când nu vor împlini vârsta de 65 de ani. În plus, vechimea minimă va crește la 30 de ani imediat ce vor fi aprobate toate demersurile.