Lege importantă pentru români. Ce nu mai au voie să ceară instituțiile publice

Anul Nou vine cu schimbări importante pentru români, începând de la majorările anunțate și până la unele măsuri luate în direcția instituțiilor publice. Crește salariul minim pe economie, punctul de pensie, se majorează alocațiile pentru copii, iar pensionarii primesc un ajutor din partea statului.

Instituțiile publice nu mai au voie să solicite aceste documente
Începând de astăzi, 1 ianuarie 2022, instituțiile publice din România nu mai au voie să ceară copii ale documentelor emise de către stat. Legea prin care este interzis instituţiilor publice să mai ceară persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de alte instituții ale statului a intrat de astăzi, 1 ianuarie. Ea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis la data de 9 noiembrie 2021.

Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, se arată în actul normativ.

Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

Alte schimbări pentru români de la 1 ianuarie 2022
Principalele schimbări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022 sunt: creșterea salariului minim pe economie, cu 10,8%, respectiv de la 2.230 lei la 2.550 lei.

Guvernul a decis să renunțe la salariului minim diferențiat pentru studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor absolvite, care în 2021 a fost de 2.350 lei. Salariul pentru angajații din construcții rămâne la fel, respectiv de 3000 de lei.

Alocațiile pentru copii vor ajunge la 243 de lei în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Pentru copiii sub 2 ani și în cazul copiilor cu handicap, alocațiile vor fi 600 de lei.

În ianuarie 2022, pensionarii vor încasa o pensie mai mari, grație unui ajutor din partea statului. Niciun pensionar nu va primi mai puțin de 2.200 de lei, drepturi de pensie, în prima lună din acest an. Totodată, Guvernul a hotărât să acorde a 13-1 indemnizație pentru persoanele cu handicap.