Uniunea Europeana trebuie sa aprofundeze integrarea si sa intensifice solidaritatea, afirma, inr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, avertizand ca, in caz contrar, populismul va avea de castigat, iar Uniunea Europeana risca destramarea.
Emmanuel Macron avertizeaza ca Uniunea Europeana, „un proiect politic”, risca destramarea daca nu ofera sustinere unor economii afectate grav, precum Italia, pentru a le ajuta sa se relanseze dupa criza pandemiei de coronavirus. Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times de la Palatul Elysée, liderul de la Paris a declarat ca „nu exista alta optiune” in afara de crearea unui fond european care sa poata „emite obligatiuni pentru datorii comune prin garantii comune” in scopul finantarii statelor membre in functie de necesitati, nu de dimensiunea economiilor. Ideea este refuzata de Germania si Olanda.
Uniunea Europeana se confrunta cu „momentul adevarului” in eventuala decizie daca este mai mult decat o piata economica unica sau nu manifesta solidaritate in cursul pandemiei, situatie care risca sa alimenteze furia populista in sudul Europei, afirma Emmanuel Macron. „Daca nu putem face acest lucru acum, eu va spun ca populistii vor castiga – astazi, maine, poimaine -, in Italia, Spania, poate si in Franta si in alte parti. Eu cred ca UE este un proiect politic. Daca este un proiect politic, factorul uman este prioritatea si intra in joc notiuni de solidaritate…, economia urmeaza directia si sa nu uitam ca economia este o stiinta morala”, argumenteaza Emmanuel Macron.
Franta pledeaza pentru constituirea unui fond comun de circa 400 de miliarde de euro, in plus fata de asistenta financiara de urgenta oferita deja de Banca Centrala Europeana si de alte institutii UE pentru atenuarea efectelor crizei generate de restrictiile antiepidemice. Initiativa este sustinuta de Italia, Spania si alte state din zona euro, dar Germania, Olanda si alte tari nordice se opun vehement mutualizarii datoriilor, argumentand ca propriii contribuabili ar deveni responsabili pentru creditele contractate de alte tari. Liderii tarilor si institutiilor UE se vor reuni saptamana viitoare, prin videoconferinta, pentru a discuta despre un astfel de plan si despre alte instrumente de urgenta.
Intrebat daca esecul negocierilor pentru crearea unui astfel de fond european ar risca declansarea destramarii zonei euro, Emmanuel Macron a raspuns: „Da, trebuie sa fim foarte clari – si a conceptului european”.
„Nu poti avea o piata unica in care unii sunt sacrificati. Nu mai este posibil sa avem finantare care sa nu fie mutualizata pentru cheltuielile facute in lupta contra Covid-19 si pentru actiunile de relansare economica”, a insistat presedintele Frantei, explicand ca majoritatea statelor europene au incalcat deja spiritul regulilor din tratatele comunitare pentru a aborda consecintele economice ale pandemiei de coronavirus. Multe tari renunta la restrictiile privind subventiile, pe care, potrivit lui Emmanuel Macron, Germania le poate finanta cu dobanzi mai mici decat Grecia ori Italia, pentru a salva locuri de munca.
„Vom nationaliza salariile si contributiile financiare ale aproape tuturor companiilor. Asta vom face. Toate economiile noastre, inclusiv cele mai liberale din punct de vedere economic, fac acest lucru. Este impotriva tuturor dogmelor, dar asta este situatia”, a explicat Emmanuel Macron, subliniind ca este in „dialog permanent” cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si cu Mark Rutte, premierul Olandei, si apreciind ca vor ajunge la un consens privind finantarea relansarii economiilor UE dupa criza