Medic roman: “Autoritatile fac panarama si-i prostesc pe cetateni”

Gabriel Diaconu, medic roman, atrage atentia autoritatilor asupra modului in care prezinta situatia pandemiei de coronavirus.

“Scurt, in saptamana in care vom depasi 10.000 de decese cauzate de infectia cu noul coronavirus, despre fascinatia autoritatilor cu ”platoul” de cazuri.

Oamenii vorbesc tampenii. Nu are nicio noima sa atingi un ”platou” pe cazuri nou diagnosticate la 24 de ore. Suma cazurilor zilnice, saptamanale, lunare trebuie corectata pentru cei care ”ies” din numaratoare. Acestia din urma ies doar prin doua mijloace: se fac bine, sau mor.

Drept urmare, ce ramane dupa ce scazi, la 5 sau 7 zile de observatie, din totalul ”intrarilor” (”cazuri noi”), pe aceia care s-au facu bine, sau au murit, se cheama ”cazuri active”. Cazurile active pot sau nu sa fie in crestere. Doar atunci cand se stabilizeaza cazurile active vorbesti de platou. Nicicum cand azi ai 8 mii, maine ai 9, poimaine 4, raspoimaine 10.

Sintetic, deci, cazuistica zilnica iti da acceleratia, nu viteza. In ”platou” nu mai ai acceleratie, pentru ca viteza (distanta/timp) devine constanta.

Cum stam din perspectiva cazurilor active?

Simplu. In ultimele doua saptamani, numarul cazurilor active aproape s-a dublat, de la putin peste 60 de mii la peste 110 mii. Asta s-a intamplat pentru ca, la fiecare saptamana, s-au mai adaugat cam 20 de mii de cazuri identificate.

Sa presupunem ca sistemul de sanatate e o sala de cinematograf, si o gramada de oameni abia asteapta sa vada filmul. Fiecare e cu popcorn in mana, mai un nachos, mai un suc acidulat. Se deschid usile, intra lumea, unii au bilet cu loc, unii fara loc. Se umplu locurile, mai intra unii in picioare, atmosfera se incinge, la un moment dat urla careva din sala: ”ba, nu mai bagati oameni ca ne sufocam dracu aici!”. Dar lumea continua sa intre.

Ce zice guvernul Orban si liga lor de extraordinari gentilomi e ca stam bine, ca a scazut numarul alora care intra in sala per unitatea de timp / 24 de ore. Ce nu zice guvernul Orban e ca sala e plina, si spre deosebire de un mall, in pandemie nu prea ai cum sa impiedici bolnavii sa apara. Iar portile de iesire sunt doar doua: spre viata, sau spre moarte.

Asadar, cand va fi platou?

Pai nu va fi platou, multumesc, spasiba, domo arigato. Nu va fi platou pana cand cazurile noi echilibreaza vindecarile si decesele. Ponderea de decese saptamanale la vindecari a crescut de cand sunt sectiile de ATI pline. Unele mai paraie, unele mai fasaie, si mai nou unele iau si foc.

Sa lasi ”platoul” sa se instaleze pe marginea cresterii numarului de decese este iresponsabil si, la limita, criminal. Medicii fac tot ce pot sa salveze vieti. Autoritatile nu fac tot ce pot sa salveze vieti. Fac, in schimb, pararama si-i prostesc pe cetateni ca lucrurile au intrat intr-un ”echilibru”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.