Mesaj optimist de la renumitul epidemiolog Geza Molnar: Epidemia este in scadere in Romania

Epidemia de COVID-19 este in platou in Romania, cu numarul de cazuri in scadere cu 10% fata de saptamana precedenta si ca trece de la sine dupa ce isi termina ciclul. Cu toate acestea, va reveni la toamna, dar nu va avea atata putere si nici nu se va raspandi asa, spune epidemiologul Geza Molnar.

Geza Molnar este epidemiolog si isi practica profesia de 45 de ani. In plina criza de COVID-19, el vine cu un mesaj optimist.

„Aceasta epidemie, pana acum in Romania, este in platou, evolueaza ca dintii de ferestrau. La evaluare, fata de ultima saptamana, este intr-o scadere de 10 la suta. Deci se termina”, a declarat Geza Molnar pentru MEDIAFAX.

Epidemiologul Geza Molnar nu a exclus ca numarul de cazuri sa mai creasca dupa sarbatori, dar acesta este convins ca virusul va disparea incet si de la sine in urmatoarele saptamani.

„Fiecare viroza respiratorie are un ciclu, pana ajunge la un grad de saturatie, delimitabil ca numar de populatie, dupa aceea migreaza si se reintoarce. Un ciclu epidemic pe un teritoriu, dureaza intre sase-opt saptamani, apoi trece”, a mai spus Geza Molnar.

Epidemiologul sustine ca noul coronavirus se va intoarce in sezonul urmator „dar nu va mai avea aceeasi putere si nici nu se va transmite asa de usor”.

COVID-19 va exista in urmatorii ani, la fel ca virusul gripal.

Cu privire la restrictii, acesta a vorbit si de o relaxare a masurilor de distantare sociala.

„In 5- 10 mai ar trebui ridicata carantina, fara discutie. Dar trebuie sa fim atenti la focarele familiale sau din diferite zone din tara, pentru ca astfel focare vor exista. Astea vor fi o mare problema”, a spus Geza Molnar pentru MEDIAFAX.

In Romania sunt 9.242 de cazuri confirmate de COVID-19.