Ministrul Educației, anunț de ultimă oră! Când pot avea loc Bacalaureatul și Evialuarea Națională

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat când ar putea avea loc Bacalaureatul și Evaluarea Națională de anul acesta. Planul este ca examenele să se desfășoare în vară.

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră! Când pot avea loc Bacalaureatul și Evialuarea Națională
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat marți, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că elevii și studenții ar putea reveni la cursuri în momentul în care se încheie starea de urgență impusă în contextul pandemiei de COVID-19. Aceasta a susținut însă că nu poate avansa o dată, precizând că revenirea în băncile școlilor și facultăților se va face atunci când autoritățile vor anunța că reluarea anului școlar și a celui universitar se poate face în condiții de siguranță. Monica Anisie a spus totuși că se dorește ca atât evaluarea națională, cât și examenul de bacalaureat să fie susținute în luna iulie.

”Specialiștii au evaluat mai multe scenarii care țin seama de situația îmbolnăvirii cetățenilor cu coronavirus. Așteptăm să vedem care sunt deciziile Comitetului pentru situații speciale de urgență și, în funcție de ce ni se comunică, vom face publice scenariile. Preconizăm să începem cursurile în momentul în care se încheie starea de urgență. Așteptăm să vedem dacă acel moment este unul prielnic astfel încat sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol. Nu putem avansa o dată, dar în momentul în care Comitetul pentru situații speciale de urgență ne comunică faptul că nu este niciun pericol ca elevii să se îmbolnăvească, atunci vom începe cursurile”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educație a precizat și că pentru examenele naționale din acest an, elevii din anii terminali nu vor avea de studiat materia din semestrul al doilea.

”Preconizăm pentru luna iulie atât examenul de evaluare națională, cât și examenul de bacalaureat. Nu vorbim de o amânare, ci vorbim de un calendar care să nu afecteze în niciun fel situația elevilor care sunt puși în fața unor examene naționale. Materia pentru examenul de bacalaureat și pentru evaluarea națională este cea realizată până la finalul semestrului I. (…) În orice situație, în orice scenariu, anul școlar se încheie. În toate statele europene, anul școlar se va încheia mai târziu”, a mai spus MinistruL Educației.

Întrebată dacă este luată în calcul o altă metodă de admitere la facultate pentru absolvenții de liceu, Monica Anisie a răspuns: „Există autonomie universitară și fiecare universitate ar putea decide asupra modului în care se realizează această admitere. (…) Fiecare universitate va decide calendarul pentru admiterea la facultate”.