Mosii de vara. Ce n-au voie sa faca femeile Sambata. Este mare pacat!

In ziua Mosilor de vara, se face pomenirea celor morti. Femeile trebuie sa fie atente. Exista cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faca.

Mosii de vara 2020. In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau “Mosii de vara”),

Biserica face pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.

De ziua Mosilor de Vara se impart oale pentru morti, pentru a avea din ce sa bea apa. Nu se spala in aceasta zi si nu se munceste.

Pe vremuri, se spunea ca femeile nu trebuie sa toarca si nu trebuie sa arunce laturi. Superstitiile spuneau ca daca femeile torc, se intorc colacii impartiti pentru pomenirea mortilor.

Daca se aruncau laturi, se spunea ca ajung in gura mortilor, care se razbuna. Oamenii nu trebuie nici sa mature in aceasta zi.

Traditia veche mai spunea ca din primul fel de mancare pe care-l gusti in aceasta zi, trebuie sa imparti, ca sa nu se abata asupra ta pierderi.

Daca oamenii scot apa din fantana de Sambata Mortilor, trebuie sa lase un banut pentru apa celor morti.

Ce se imparte trebuie sa fie nou si proaspat.

Se mai spunea ca daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos. Si daca arunci o crenguta de tei in ploaie, se opreste. scrie bucatarianoastra