Noi ajutoare pentru români. Banii intră pe card pentru facturile la energie

Veste bună pentru români! Aceștia vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc. Este vorba despre un miliard de euro din fonduri europene, pentru plata ajutoarelor timp de un an de zile. Vestea a fost dată chiar de ministrul MArcel Boloș, care a explicat cum vor decurge lucrurile în acest sens.

Cum vor primii românii bani pentru facturile la energie și lemne de foc
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a intrat în direct la Antena 3 CNN unde a explicat mecanismul prin care banii vor ajunge în buzunarele românilor.

”Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș pentru Antena 3 CNN.

Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.

Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș.

Ministrul a mai precizat că este posibil să se implementeze carduri multifuncționale sau și un card separat. Deocamdată mecanismul nu este pus la punct și urmează să fie stabilit în funcție de deciziile care se vor lua cu privire la cuantumul acestui sprjin oferit românilor.