Pensii 2023. Toate pensiile din România se recalculează. Ce va apărea pe talonul din ianuarie, detalii de la şeful Casei de Pensii

A început recalcularea a milioane de pensii pentru români. Preşedintele Casei de Pensii: “Pe lângă pensia majorată, pe talonul de pensie va apărea şi ajutorul în sumă fixă”

Pensii 2023. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a anunţat că începe recalcularea noilor pensii cu valoarea noului punct de pensie, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Mai mult, se fac calcule şi pentru stabilirea celor care vor primi bonusuri, pe lângă pensie, între 300 şi 500 de lei.

Alte ajutoare suplimentare pentru pensionari în lunile ianuarie 2023 şi octombrie 2023 sunt următoarele:

– 1000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 de lei, inclusiv;

– 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 şi 2.000 de lei, inclusiv;

– 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 şi 3.000 de lei, inclusiv.

„Hotărârea care s-a luat la nivelul coaliţiei a fost transpusă într-un act normativ. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 168 din 8 decembrie 2022, care legiferează acele hotărâri luate la sfârşitul lunii noiembrie şi, pe lângă majorarea punctului de pensie la noua valoare de 1.785 de lei, vor fi şi acele ajutoare one-off, de 1000 de lei, 800 de lei şi 600 de lei, care se vor da în două tranşe, respectiv în luna ianuarie şi în luna octombrie.

Aş vrea să fac această precizare că pe talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul când va veni şi va achita pensia va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor”, a explicat Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice.
Pensii 2023. Cât va fi de la 1 ianuarie pensia minim garantată de stat
„Din acest moment, o dată ce avem aceste lucruri foarte clare stipulate într-un act normativ, noi începem o cursă contracronometru astfel încât să reuşim ca aceste valori să le implementăm în sistemul informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii, astfel încât din primele zile ale lunii ianuarie noi să începem să achităm pensiile majorate tuturor pensionarilor.

În primul trimestru din 2023, noua lege a pensiilor este un jalon în PNRR. Va trebui să avem un nou act normativ care să legifereze pensiile din sistemul public. Se lucrează şi în această perioadă”, a mai explicat Daniel Baciu, preşedintele CNPP.