Poliţia Română, precizări importante despre poliţa RCA. Toţi şoferii sunt atenţionaţi să nu facă această greşeală

Poliția Română reamintește șoferilor că trebuie să aibă la ei polița de asigurare în format fizic atunci când circulă pe drumurile publice, varianta electronică nefiind acceptată.

„Bună ziua!

Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale autoturismului și polița de asigurare.

Bună ziua!

Polița de asigurare nu o am, dar v-o prezint online.

Greșit!

Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.

Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.

#PolițiaRomână”, a transmis Poliția Română într-o postare pe Facebook.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus consultării publice, în urmă cu două săptămâni, un proiect de modificare şi completare a prevederilor din cadrul Normei nr.

20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice au obligația de a fi asigurate RCA. În cazul în care circulă cu un vehicul neasigurat, șoferii sunt sancționați cu amendă, cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei,

conform Legii 137/2017, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare, potrivit Profit.ro.

„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA,

în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.

Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii,

conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA.

Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, a transmis ASF, într-un comunicat.

De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România,

ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

Proiectul de modificare a Normei nr. 20/2017 este supus consultării publice pentru o perioadă de zece zile. Sursa romaniatv.net