Mirela Polifronie, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre șansele de a avea zăpadă în luna decembrie.
„este foarte devreme sa vorbim despre ce ne asteapta, putem face anumite detalii, sa ne aducem aminte ce inseamna o iarna, ger temperaturi care noptile pot coborî spre -20 de grade poate mai jos, dar nu sunt excluse si episoade cu vreme calda, valori peste 15 grade. Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarna apropiata normelor, dar niciodata nu trebuie sa excludem apartia fenomenelor severe pe un interval scurt de timp”, a mai precizat Florinela Georgescu.
Pana acum, furtunile au fost asociate fenomenelor de vară, dar sezonul de iarna poate aduce si el episoade cu vant mai intens, episoade de viscol, si asa cum am vazut si anul trecut cand fenomenele sunt severe si avertizarile sunt adecvate, si in sezonul rece este posibil sa apara avertizari de cod portcolaciu si rosu in situatiile severe”, a mai spus Florinela Georgescu.
Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023. Având o istorie lungă de impact asupra iernilor din Statele Unite și Europa, este monitorizată evoluţia lui îndeaproape în fiecare toamnă și iarnă. În prezent, temperatura este deja în scădere în stratosferă.
Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că vom avea o iarnă cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură.